Peter R. de Vries je bil znani preiskovalni novinar nizozemskega podzemlja, ki je bil umorjen na cesti, sredi belega dne. Foto: EPA
Peter R. de Vries je bil znani preiskovalni novinar nizozemskega podzemlja, ki je bil umorjen na cesti, sredi belega dne. Foto: EPA

64-letni De Vries, eden vodilnih nizozemskih preiskovalnih novinarjev, ki se je ukvarjal predvsem s preiskovanjem kriminalnega podzemlja, je za posledicami ran umrl devet dni po napadu. Tožilstvo je na sojenju, ki se je začelo oktobra lani, za obtožena, ki naj bi napad izvedla, zahtevalo dosmrtni zapor.

Tik pred izrekom sodbe je prišlo do preobrata: tožilstvo je zaradi novih dokazov prosilo za ponovno odprtje preiskave.

Izvedbe napada na Petra Rudolfa de Vriesa, enega najbolj znanih obrazov nizozemskega novinarstva, sta obtožena 22-letni Delano Geerman iz Rotterdama in 36-letni poljski državljan Kamil Egier; prvi naj bi streljal, drugi vozil avtomobil, s katerim sta pobegnila.

Policija ju je kmalu po napadu prijela na avtocesti v bližini Haaga.
Delano se je na sojenju branil z molkom, Kamil pa je krivdo zanikal in trdil, da je bil le voznik.

Peter De Vries ni bil le preiskovalni novinar, ki je razkrival trgovino z mamili in mafijsko povezanost kriminalnih organizacij na Nizozemskem, bil je tudi pogosta priča na sojenjih proti kriminalcem.

Ko so ga ubili, je bil svetovalec mafijskega skesanca Nabila B., kronske priče tožilstva na sojenju proti Ridouanu Taghiju, domnevnemu vodji mafijske združbe preprodajalcev mamil, ki so ga leta 2019 prijeli v Dubaju in ki je po podatkih preiskovalcev v ozadju vrste krutih umorov v nizozemskem kriminalnem podzemlju.

Leta 2018 so priči umorili brata, leta 2019 pa odvetnika.