Marta Temido med epidemijo covida-19. Foto: Reuters
Marta Temido med epidemijo covida-19. Foto: Reuters

"Ministrica za zdravje ne more več opravljati svoje funkcije," je njen urad zapisal v kratki izjavi za javnost. Portugalski premier Antonio Costa je sporočil, da je sprejel njen odstop in se ji zahvalil za delo, med drugim za organizacijo uspešne kampanje cepljenja proti covidu-19.

Portugalska vlada je zaprla več urgentnih porodniških služb, zlasti med konci tedna, saj v času poletnih počitnic preprosto niso imeli dovolj zdravnikov in drugega osebja. Opozicijske stranke in številne občine so zaradi odločitve kritizirale ministrico Temido, saj so morale številne nosečnice opravljati tvegane prevoza v oddaljene kraje.

Ministrica je odstopila nekaj ur po prvih poročilih o smrti turistke iz Indije, ki je v soboto zaradi srčnega zastoja umrla med prevozom iz glavne lizbonske bolnišnice Santa Maria, v kateri ni bilo dovolj zaposlenih na porodniškem oddelku. Nosečnico so zato skušali prepeljati v neko drugo bolnišnico. 34-letnica je med prevozom umrla, njen otrok pa se je po nujnem carskem rezu rodil zdrav.

V zadnjih mesecih je na Portugalskem prišlo do več podobnih tragedij, med drugim sta umrla dva novorojenčka, potem ko so njuni materi med porodom premeščali med bolnišnicami.

Portugalska vlada razmišlja o zaposlovanju tujcev

Marta Temido je ministrica za zdravje postala leta 2018, lani pa je bila po uspešni kampanji cepljenja med najbolj priljubljenimi politiki na Portugalskem. Letos se je portugalsko zdravstvo znašlo v krizi zaradi kadrovskih težav.

Več tisoč zdravnikov v javnih bolnišnicah je zaradi slabih delovnih razmer in izjemne izčrpanosti zavrnilo delo. Zaradi pomanjkanja zdravstvenega osebja, zlasti specializiranega za ginekologijo in porodništvo, portugalska vlada trenutno razmišlja o zaposlovanju tujcev.