Luis Montenegro. Foto: EPA
Luis Montenegro. Foto: EPA

Imenovanje mandatarja se sicer ni pričakovalo do petka, ko bodo predvidoma v uradnem listu objavljeni končni izidi volitev, ki so bile 10. marca, a se je predsednik odločil pospešiti postopek, piše španska tiskovna agencija EFE.

Montenegro je menil, da je bilo predsedniku to imenovanje pomembno, "čeprav je bila že pozna ura". Relativni zmagovalec volitev namerava namreč danes obiskati Bruselj, kjer se bo srečal s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen in drugimi kolegi iz Evropske ljudske stranke (EPP). "Zato je bilo neizvedljivo, da bi bil zjutraj tukaj in hkrati sodeloval na teh sestankih," je še pojasnil.

Montenegro je po imenovanju sporočil, da bo njegova vlada prisegla 2. aprila.

Desnosredinska volilna koalicija Demokratično zavezništvo (AD) z Montenegrovimi socialnimi demokrati (PSD) na čelu je na volitvah dobila največ glasov in tako za las premagala vladajoče socialiste, ki so bili na oblasti zadnjih osem let.

Kljub zmagi pa AD-ju ni uspelo osvojiti večine. Po skoraj vseh preštetih glasovih iz tujine so konservativci tako dobili približno tretjino od skupno 230 sedežev v parlamentu, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Glasovi iz tujine sicer določijo štiri sedeže. Glede na rezultate pa je AD dobil 80 sedežev, levosredinska Socialistična stranka (PS) 78 in skrajno desna stranka Dovolj (Chega) 50, piše EFE.

Kako bo Montenegro zagotovil podporo?

Kljub imenovanju mora Montenegro parlamentu predložiti še vladni program in zanj zbrati potrebno večino glasov. Oblikovanje koalicije se zdi izziv, saj velika koalicija med socialisti in konservativci v državi ni mogoča, obenem pa je Montenegro že zavrnil možnost sodelovanja s Chego. Bi pa se lahko pri AD-ju zanesli na podporo manjše liberalne stranke (IL), a še vedno ne bi imeli večine v parlamentu.

Če Montenegro do 2. aprila ne bo zbral zadostne večine glasov, bi lahko sledile nove predčasne volitve.

Kot piše BBC, je portugalski parlament po zadnjih volitvah najbolj razdrobljen po koncu fašistične diktature Antonia Salazarja pred pol stoletja. Od leta 2015 so v državi vladali socialisti.