Številni prebivalci, ki so po potresu zapustili prizadeta območja, so se za volitve vrnili nazaj v svoje kraje. Foto: Reuters
Številni prebivalci, ki so po potresu zapustili prizadeta območja, so se za volitve vrnili nazaj v svoje kraje. Foto: Reuters

Na nedeljskih parlamentarnih in predsedniških volitvah, je AKP z zavezniškimi strankami znova osvojila večino v turškem parlamentu, medtem ko se je Erdoganu kljub drugačnim napovedim javnomnenjskih anket za las izmuznila zmaga v prvem krogu in se bo v drugem krogu 28. maja pomeril z glavnim kandidatom opozicije Kemalom Kilicdaroglujem.

Erdoğan je po navedbah turške volilne komisije prejel 49,51 odstotka glasov, Kilicdaroglu kot kandidat raznolikega opozicijskega zavezništva šestih strank, znanega kot Miza šestih, pa 44,88 odstotka. Na volitvah v parlament je AKP v 600-članskem parlamentu osvojil 322 poslanskih sedežev.

Kot piše Reuters, je dober izid vladajoče stranke, ki je na oblasti že od leta 2002, v nasprotju s pričakovanji padca podpore po dveh katastrofalnih potresih, v katerih je umrlo več kot 50.000 ljudi, na milijone pa jih je ostalo brez strehe nad glavo v pokrajinah od Adane ob sredozemski obali do Diyarbakirja na jugovzhodu države.

Analitiki zdaj v drugem krogu več možnosti za zmago pripisujejo Erdoganu. Foto: Reuters
Analitiki zdaj v drugem krogu več možnosti za zmago pripisujejo Erdoganu. Foto: Reuters

Kljub številnim mrtvih in poškodovanih v potresu ter poznejši množični migraciji prebivalcev s prizadetih območij je bila volilna udeležba na teh območjih še vedno zelo visoka, saj je znašala med 85 in 89 odstotki v večini od 11 prizadetih pokrajin. Državno povprečje volilne udeležbe je bilo 88,9 odstotka. To gre pripisati temu, da so se številni Turki vrnili na območje prav zaradi volitev in oddaje glasu.

Čeprav je kurdsko prebivalstvo na v teh delih Turčije večinsko podprlo Kiliçdaroğluja, pa je bil Erdogan še vedno v prednosti v 8 od 11 pokrajin, medtem ko je opozicijski kandidat zmagal v dveh pokrajinah. V najhuje prizadeti pokrajini Hataj sta oba dobila okoli 48 odstotkov z rahlo prednostjo Kilicdarogluja.

Volivce prepričala Erdoğanova zagotovila

Po potresu so se številni prebivalci na prizadetih območjih jezili in pritoževali nad počasnim prvim odzivom oblasti, krivdo za tako veliko število žrtev pa pripisali tudi ohlapnim gradbenim predpisom, ki so botrovali slabi gradnji in posledično številnim porušenim zgradbam. AKP je v zadnjih dveh desetletjih spodbujala razmah gradbeništva, ki je bil tudi eden od motorjev turške gospodarske rasti.

A vseeno so številni hvaležni za pomoč vlade in varnostnih sil, čeprav so tudi nanje leteli očitki o prepočasnem odzivu na brezvladje, s katerim so se morali spoprijemati v prvih dneh po potresu. Analitiki menijo, da je Erdoganu uspelo prepričati in pomiriti prebivalce s svojimi zagotovili o popotresni obnovi uničenih mest, medtem ko nekako niso zaupali opoziciji, da bi ji uspelo izpolniti svoje obljube.

"Želel sem si, da bi naš predsednik zmagal v prvem krogu," je tako za Reuters dejal Ibrahim Kadir Demir, ki je v potresu izgubil hčer in vnuke, a je zadovoljen z odzivom vladnih služb.

Kilicdarogluja pred drugim krogom čaka še veliko dela. Foto: Reuters
Kilicdarogluja pred drugim krogom čaka še veliko dela. Foto: Reuters

Mehmet Ali Kulat iz javnomnenjske agencije MAK meni, da so volivci bolj kot opoziciji zaupali vladi, da bo rešila njihove težave. Čeprav so preživeli na prizadetih območjih resno kritizirali vlado in zatrjevali, da je ne bodo podprli na volitvah, so se na koncu vseeno spraševali, kdo bo obnovil njihovo hišo in kdo mu bo zagotovil delovno mesto, je opisal razpoloženje volivcev.

"Vidijo, da je Erdogan tisti, ki lahko to naredi. To je eden najpomembnejših dejavnikov," je prepričan Ali Kulat.

Iskanje podpore med mladimi

Kilicdaroglu se je po nedeljskem prvem krogu zdaj obrnil na mlade volivce za podporo v drugem krogu in jih nagovoril s sklicevanjem na draginjsko krizo, ki jo je med drugim povzročilo tudi Erdoganovo vztrajanje pri nizkih obrestnih merah, kar je pripeljalo do padca vrednosti lire in visoke inflacije.

"Nimate denarja za nič. Vzeto vam je bilo veselje do življenja. Svoje mladosti ne boste več dobili nazaj. Imamo 12 dni, da pridemo iz tega temnega predora," je skušal 74-letni Kilicdaroglu prepričati mlade volivce.

Sorodna novica Pred Turčijo še 12 dni napetosti in negotovosti

V lanski javnomnenjski raziskavi družbe Konda Research je približno tri četrtine tistih, ki so se letos prvič v življenju odpravili na volišča, menilo, da bi bilo za Turčijo slabo, če bi Erdogan zmagal na predsedniških volitvah.

Vendar so številni mladi podporniki Kilicdarogluja črnogledi glede njegovih možnosti pred drugim krogom volitev. "Zdaj imam manj upanja," je za Reuters dejal 22-letni študent Asim, ki se je tokrat prvič odpravil na volišče. "Samo mojstrski politik lahko zmaga v tem položaju in ta oseba po mojem mnenju ni Kilicdaroglu," je prepričan.