Lorenzo Fontana. Foto: EPA
Lorenzo Fontana. Foto: EPA

Potem ko na četrtkovem ustanovnem zasedanju poslanski zbornici ni uspelo izvoliti novega predsednika, je poslancem to uspelo danes.

42-letni Fontana, nekdanji minister za družino in invalide ter za zadeve EU-ja, ki prihaja iz desničarske Lige pod vodstvom Mattea Salvinija, je zmagal v četrtem krogu glasovanja, ko se je prag potrebnih glasov znižal z dveh tretjin na navadno večino.

Prejel je 222 glasov, za izvolitev pa jih je potreboval 197. "Zahvaljujem se tistim, ki so glasovali, in tistim, ki niso," je po izvolitvi dejal Fontana. "V čast mi bo predsedovati parlamentu," je dodal.

Kmalu zatem mu je čestitala vodja Bratov Italije, ki so na volitvah prejeli največ glasov, in najverjetnejša kandidatka za premierski stolček Giorgia Meloni.

Foto: EPA
Foto: EPA

Protest v parlamentu

Fontana velja za konservativnega katoličana, kritiki pa so mu v preteklosti očitali, da nasprotuje pravicam skupnosti LGBTQ+ in splavu ter da je naklonjen Rusiji. Zaradi tega sta med današnjim glasovanjem poslanca levosredinske Demokratske stranke (PD) Rachele Scarpa in Alessandro Zan v rokah držala velik transparent z napisom "Ne homofobnemu in Putinu naklonjenemu predsedniku parlamenta", poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Predsednik senata Ignazio La Russa

Na četrtkovem ustanovnem zasedanju italijanskega parlamenta je bil za predsednika zgornjega doma parlamenta oziroma senata izbran drugi človek postfašističnih Bratov Italije, kontroverzni Ignazio La Russa, čeprav zanj zaradi nesoglasij glede razdelitve ministrskih resorjev v novi vladi niso glasovali zavezniki na volitvah iz vrst stranke Naprej, Italija pod vodstvom medijskega mogotca Silvia Berlusconija.

Sorodna novica Na čelu italijanskega senata kontroverzni Ignazio La Russa

Desnica z večino v obeh domovih

75-letni La Russa, strankarski kolega Giorgie Meloni in soustanovitelj stranke Bratje Italije, je v boju za vodenje senata premagal kandidata Lige Roberta Calderolija. Italijanska desnica, ki jo sestavljajo Bratje Italije, Liga in Naprej, Italija, ima sicer glede na izide septembrskih predčasnih volitev večino tako v poslanski zbornici kot v senatu.

V novi parlamentarni sestavi je v skladu z reformo iz leta 2020 sicer za tretjino manj poslancev oziroma senatorjev. Po četrtkovi izvolitvi La Russe in današnji izvolitvi Fontane bo predsednik države Sergio Mattarella zdaj lahko začel uradna posvetovanja o sestavi nove vlade.