Moški, ki so ga prijeli takoj po torkovem incidentu, je 28-letni Daimen Tarel, ki ga njegovi znanci opisujejo kot neproblematičnega človeka, ki se rad oblači v zgodovinske kostume. Kot velik navdušenec nad srednjeveškim mečevanjem je tudi predsednik društva, ki ohranja stare evropske borilne tehnike.

Poleg Tarela je policija prijela tudi 28-letnega Arthurja C., ki je incident posnel. Kot je sporočil lokalni tožilec, Tarela po torkovem dogodku preiskujejo zaradi napada na uradno osebo, za kar je zagrožena kazen do tri leta zapora in denarna kazen v znesku 45.000 evrov.

Macron pravi, da se bo še naprej pozdravljal z državljani. Foto: EPA
Macron pravi, da se bo še naprej pozdravljal z državljani. Foto: EPA

Macron je v okviru obiskov po državi po pandemiji v torek obiskal pokrajino Drome na jugovzhodu države, kjer se je srečal z gostinci in študenti. Tarel se je rokoval s predsednikom, potem pa vzkliknil "Dol z Macronijo" in "Montjoie Saint Denis", bojni vzklik francoske vojske, ko je bila država monarhija, in predsednika udaril po licu. Takoj so ga prijeli predsednikovi varnostniki.

Eden od Tarelovih znancev ga je opisal kot prijaznega človeka, ki je vedno pripravljen pomagati sosedom in ki rad širi svoje navdušenje nad srednjeveškimi borilnimi veščinami. Obenem je bil presenečen, da je s Tarelovih družbenih omrežij razvidno, da spremlja skrajnodesničarske in monarhistične skupine. Njegovi profili so sicer zdaj zaklenjeni oz. zasebni.

Sorodna novica Moški na jugu Francije udaril predsednika Macrona

Macron je po klofuti nadaljeval rokovanje z drugimi zbranimi. Kot je dejal v izjavi za tamkajšnji časopis, se ni bal za svojo varnost. "Neumnost je eno, toda če se sprevrže v nasilje, je to nesprejemljivo. Teh dveh stvari ne smemo zamenjevati," je dejal. "Jezo razumem. Sprejemam jezo, če je izražena na legitimen način. Z ljudmi sem nenehno v stiku. Izražajo svojo jezo in so razburjeni, vedno jim prisluhnem. Včasih imam odgovor, včasih ga nimam. Toda nasilje? Ne, ne v demokraciji."

To ni bil prvi dogodek, ko je bil Macron deležen fizičnega obračuna. Leta 2016, ko je bil gospodarski minister, so ga sindikalisti obmetali z jajci.

V okviru kampanje pred bližnjimi parlamentarnimi volitvami Macron obiskuje različne kraje po državi, prihodnje leto pa se bo potegoval še za drugi predsedniški mandat. Kot poroča Guardian, zadnje javnomnenjske raziskave kažejo, da je v zadnjem mesecu pridobil sedemodstotnih točk podpore, kar pomeni, da ga podpira polovica prebivalcev. V petih tednih bo vsak teden obiskal dva kraja zunaj Pariza.