Aleksej Navalni med zaslišanjem v svoji zaporniški celici maja lani. Foto: Reuters
Aleksej Navalni med zaslišanjem v svoji zaporniški celici maja lani. Foto: Reuters

Zaradi njegovega zdravstvenega stanja so v noči na soboto v strogo varovan zapor IK-6 v Melehovu, ki leži okoli 250 kilometrov vzhodno od Moskve, poklicali rešilni avtomobil. V kazenski celici ga zadržujejo s hudimi bolečinami v želodcu. Kot je dodala njegova predstavnica, so mu zdravniki v zaporu predtem že večkrat vbrizgali injekcijo, za katero pa niso želeli povedati, kaj je v njej.

"Ne moremo izključiti možnosti, da Navalnega počasi zastrupljajo, počasi ga ubijajo, saj na tak način vzbujajo manj pozornosti," je dodala Kira Jarmiš.

Zdravila, ki mu jih pošilja mati, ji jih iz zapora vrnejo, je v sredo dejal njegov odvetnik Vadim Kobzev. Opozoril je, da ima Navalni "krize", in ni izključil, da oblasti dopuščajo, da se njegovo zdravje postopoma poslabšuje. "Zahtevali bomo toksikološke in radiološke preiskave," je zagotovil.

Podobne želodčne težave je imel Navalni že januarja, takrat so mu dali antibiotike.

Oglasila se je tudi nemška vlada in sporočila, da je zelo zaskrbljena zaradi vse slabšega zdravstvenega stanja Navalega.

Iz Kremlja pa so v odzivu sporočili, da ne spremljajo njegovega zdravstvenega stanja in da ima zadevo pod nadzorom zvezna služba za prestajanje kazni. Od tam so že večkrat zanikali obtožbe, da so se njeni zaposleni izživljali nad Navalnim, in zagotavljali, da so mu vedno ponudili zdravniško pomoč, ko je zanjo zaprosil.

Najglasnejši kritik ruske oblasti je že leta 2020 preživel poskus zastrupitve z živčnim strupom. Trenutno preživlja enajstinpolletno zaporno kazen zaradi več obsodb, med drugim zaradi kršenja pogojnega izpusta, nespoštovanja sodišča, domnevne korupcijske afere iz leta 2014 in izzivanja Kremlja.