Predsednik Niinistö (levo) je sprejel premierjev odstop. Foto: Reuters
Predsednik Niinistö (levo) je sprejel premierjev odstop. Foto: Reuters

Rinne je po le šestih mesecih na premierskem stolčku predsedniku Sauliju Niinistöju podal odstop. Predsednik ga je sprejel, a ga prosil, da njegova ekipa do imenovanja nove vlade opravlja tekoče posle. Ministrica za promet Sanna Marin je medtem že izrazila pripravljenost začasno prevzeti premierski položaj.

Spor v finski vladajoči koaliciji, ki jo sestavljajo socialdemokrati, Stranka centra, Zeleni, levica in švedska ljudska stranka, je izbruhnil zaradi krize v finski pošti, ki se je sprva zdela neškodljiva. Zaostril se je v ponedeljek zvečer, ko je Stranka centra, druga največja vladajoča stranka, sporočila, da je izgubila zaupanje v enega od predstavnikov vlade. Čeprav pri tem ni poimensko omenila Rinneja, je bilo jasno, da misli njega.

Stranka centra želi, da vlada ostane, a ne s socialdemokratom Rinnejem na čelu. Ta stranka razmišlja o umiku podpore vladajoči koaliciji, kar bi lahko imelo za posledico predčasne volitve. Finska sicer v drugi polovici letošnjega leta predseduje Svetu EU-ja.

Poštnim delavcem znižali plače

Težave so se začele z načrti državne pošte, da okoli 700 zaposlenim, ki razvrščajo pošiljke, da v podpis nove pogodbe z nižjimi plačami. Zaposleni na pošti so s stavko dosegli, da jim sporne pogodbe ni bilo treba podpisati.

Ministrica iz vrst socialdemokratov Sirpa Paatero, pristojna za upravne reforme, se je znašla pod pritiskom zaposlenih na pošti in politikov, ki so hoteli od nje izvedeti, ali je vlada v pogajanjih s pošto odobrila reformo pošte. Ministrica je podala nekaj nasprotujočih si izjav, nato pa je posredoval premier, ki je zanikal, da bi vlada odobrila reformni načrt pošte. Naslednji dan je predsednik nadzornega odbora pošte Rinneja obtožil, da laže.

Rinne je nato sporočil, da ministrica Paatero odstopa. A nato se je nanj usul plaz kritik, da je ta ukrep nezadosten in da do njega prihaja prepozno.

Politični strokovnjak Sini Korpinen je ocenil, da se bo vladajoča koalicija obdržala, saj padec vlade ni v interesu nobene od strank. Še posebej si padca vlade in predčasnih volitev ne želijo v Stranki centra, ki ji ankete napovedujejo slabši izid kot na prejšnjih volitvah. "Najverjetnejši scenarij je, da bodo nadaljevali enak vladni program, a z nekaterimi zamenjavami na ministrskih položajih," meni.