V zraku nad otokom Zlarinom sta bila dva helikopterja kiowa, eden izmed njiju pa je iz neznanih razlogov strmoglavil v morje.

Pri Šibeniku je strmoglavil manjši vojaški helikopter tipa kiowa warrior (fotografija je arhivska). Foto: EPA
Pri Šibeniku je strmoglavil manjši vojaški helikopter tipa kiowa warrior (fotografija je arhivska). Foto: EPA

Krstičević: Sožalje družini umrlega pilota
"Najprej izražam globoko sožalje družini umrlega pilota. V morje je iz zdaj še neznanega razloga padel vojaški helikopter z dvema članoma posadke. Enega pilota so žal našli mrtvega, drugega še iščemo,"
je na novinarski konferenci v vojašnici v Zemuniku, od koder je poletel helikopter, dejal hrvaški obrambni minister Damir Krstičević in napovedal, da bodo ustanovili komisijo, ki bo ugotovila vse okoliščine današnje nesreče.

Ustavili vse polete helikopterjev kiowa
Poveljnik generalštaba hrvaške vojske general Mirko Šundov je dodal, da so izgubili dva pilota. "Izgubiti dva človeka je vedno težko. Sočustvujemo z njunima družinama," je povedal Šundov. Izpostavil je, da so ustavili vse polete eskadrilje helikopterjev kiowa warrior, dokler ne bodo ugotovili vzroka današnje nesreče.

Hrvaški obrambni minister Damir Krstičević je napovedal ustanovitev komisije, ki bo ugotovila vzrok nesreče. Foto: EPA
Hrvaški obrambni minister Damir Krstičević je napovedal ustanovitev komisije, ki bo ugotovila vzrok nesreče. Foto: EPA

Križanec: Truplo pilota na obalo pripeljali ribiči
Nesreča se je zgodila med urjenjem, ko je posadka opravljala navigacijski polet nizko nad morjem in iz neznanega razloga treščila ob morsko gladino, je povedal poveljnik hrvaškega vojaškega letalstva general Michael Križanec. Kot je dodal, je drugi helikopter takoj zahteval pomoč. Truplo enega izmed pilotov so iz morja izvlekli ribiči in ga prepeljali na obalo. Zdravniki so pilota neuspešno poskušali oživiti, je izjavil in dodal, da drugega pilota še iščejo.

Helikopter 30 metrov globoko na morskem dnu
Potapljači pregledujejo območje ob helikopterju, ki je končal na morskem dnu na globini približno 30 metrov. Če ne bodo našli drugega pilota ob helikopterju, bodo razširili iskalno akcijo, je povedal Križanec. Ko bodo izvlekli helikopter, bodo morda lažje ugotovili tudi vzrok nesreče, je dodal. Poudaril je, da sta bila oba pilota izkušena.

ZDA helikopterje podarile Hrvaški
ZDA so Hrvaški podarile 16 helikopterjev kiowa warrior OH-58 D, ki so v sestavi hrvaškega vojaškega letalstva od leta 2016. Vsi podarjeni helikopterji so bili izdelani med letoma 2010 in 2012.