Kallas je opozorila, da so pred državo težki časi. Foto: Reuters
Kallas je opozorila, da so pred državo težki časi. Foto: Reuters

Kallas ima zdaj novo koalicijo, v kateri sodelujejo njena liberalna Reformna stranka, socialdemokrati in konservativna stranka Isamaa, potem ko je na začetku junija razpadla prejšnja koalicija s Stranko centra.

Zaradi spora o politiki socialnega varstva je junija razpadla estonska vladajoča koalicija liberalne Reformne stranke predsednice vlade Kallas in levo usmerjene Stranke centra, po razpadu pa je morala premierka poiskati nove vladne partnerje.

Z današnjim dnem ji je to tudi uradno uspelo. Nova koalicija, ki jo sestavljajo Reformna stranka, socialdemokrati in konservativna stranka Isamaa, ima s 55 sedeži od 101 večino v estonskem parlamentu, vsaka stranka pa ima v vladi pet ministrov.

Kallas je dejala, da je obramba Estonije pred morebitno grožnjo sosednje Rusije po invaziji v Ukrajini prednostna naloga njene vlade. Estonska premierka je na ključnih položajih v kabinetu želela izkušene politike, saj sta zunanji minister Urmas Reinsalu in obrambni minister Hanno Pevkur v preteklosti že opravljala funkcijo ministra v estonski vladi, na svojem položaju pa ostaja finančni minister Keit Pentus-Rosimannus.

"Časa, ki ga ima ta vlada na voljo, ni veliko, medtem ko so težave, ki jih je treba rešiti, veliko resnejše kot običajno. To poletje ne bodo imeli dopusta," je ob tem dejal estonski predsednik Alar Karis. Nova vlada naj bi delovala do rednih volitev marca 2023.