Kosovska policija naj bi ob 8. uri začela izrekati denarne kazni, a se to ni zgodilo. Foto: EPA
Kosovska policija naj bi ob 8. uri začela izrekati denarne kazni, a se to ni zgodilo. Foto: EPA

"Zahvaljujem se veleposlaniku Hovenierju za njegovo skrb. Sprejemam njegovo poziv za 48-urni odlog začetka izrekanja kazni za nelegalne avtomobilske tablice. Vesel sem, da bomo v prihodnjih dveh dneh z Evropsko unijo in ZDA skušali rešiti spor," je Kurti zapisal na Twitterju.

V ponedeljek so se osemurni pogovori med srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem in Kurtijem, ki jih je gostil visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell, končai neuspešno. Borrell je za to okrivil oba voditelja. Še posebej kritičen je bilo do Prištine, saj je ta zavrnila kompromis, ki ga je predlagal EU, Beograd pa ga je sprejel.

Omenjeni predlog je od Prištine zahteval, da ne kaznuje voznikov s srbskimi registrskimi tablicami, od Beograda pa, da ne izdaja novih statusno nevtralnih tablic z oznako KM. Če bi se strani k temu zavezali, bi po Borrellovem mnenju pridobili čas za iskanje trajne rešitve spora glede registrskih tablic ter dogovora v okviru normalizacije odnosov, ki ostaja ključni cilj.

Srbski predsednik se je po neuspelih pogovorih ponoči sešel še s predstavniki kosovskih Srbov. "Prosili smo jih, naj pazijo nase, naj bodo mirni, da bomo ohranili mir in stabilnost ter da naj na aroganco drugih odgovarjajo spodobno," je sporočil po srečanju. V posnetku, objavljenem na Instagramu, je Vučić še izrazil prepričanje, da bodo Srbi kot narod pokazali zrelost in ubranili svoje domove.

Albanski mediji so medtem po navedbah srbske televizije RTS neuradno poročali, da naj bi Priština enotam kosovske posebne policije naročila, da se pripravijo na napotitev na sever Kosova.

Sile Kfor v Mitrovici na severu Kosova. Foto: EPA
Sile Kfor v Mitrovici na severu Kosova. Foto: EPA

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je v ponedeljek zvečer posvaril, da je treba po neuspehu pogovorov nujno preprečiti eskalacijo, in zatrdil, da Natova misija na Kosovu (Kfor) budno spremlja razmere. "Zdaj je čas za odgovornost in pragmatične rešitve," je dodal.

ZDA pozvale h kompromisu

Oglasili so se tudi v Washingtonu. Predstavnik ameriškega State Departmenta Ned Price je dejal, da so ZDA razočarane, ker se voditelja Kosova in Srbije nista dogovorila o rešitvi krize. "Predsednika kosovske vlade Albina Kurtija pozivamo, naj sodeluje z visokim predstavnikom EU-ja Borrellom in posebnim predstavnikom EU-ja Miroslavom Lajčakom, da bi dosegli pravičen kompromis. Tako predsednik vlade Kurti kot predsednik Srbije Vučić bosta morala popustiti, da ne bi ogrozili težko pridobljenega miru v že tako krhki regiji," je sporočil Price.

"Pridružujemo se EU-ju in pozivamo Kosovo, naj nemudoma prekine vse načrtovane ukrepe, ki bi zaostrili napetosti, vključno z uvedbo kazni za vozila. Obe strani se morata vzdržati provokativnih ukrepov, izpolniti svoje obveznosti v okviru dialoga, ki ga spodbuja EU, in konstruktivno sodelovati pri iskanju trajnostne rešitve," je sklenil Price.

Na Kosovu odložili začetek izrekanja glob