Hrvaška operacija Nevihta je tudi po 27 letih razlog za napetosti med Srbijo in Hrvaško. Foto: Reuters
Hrvaška operacija Nevihta je tudi po 27 letih razlog za napetosti med Srbijo in Hrvaško. Foto: Reuters

Obtožnica štiri hrvaške pilote, Vladimirja Mikca, Zdenka Radulja, Željka Jelenića in Danijela Borovića, bremeni, da so 7. in 8. avgusta 1995 ukazali letalska napada na begunsko kolono na Petrovački cesti pri Bosanskem Petrovcu in v kraju Svodna pri Novem Gradu v Bosni in Hercegovini.

V letalskem raketiranju je bilo ubitih 13 ljudi, od tega šest otrok, 25 je bilo ranjenih.

Dele obtožnice, ki obsega 26 strani, je v ponedeljek objavila hrvaška televizija N1. V njej med drugim piše, da je bil cilj napadov pregon civilistov in da o tem obstajajo številni pisni dokazi in zapisniki, ki jih bodo predstavili na glavni obravnavi. Srbsko tožilstvo v obtožnici predlaga tudi, da obtožencem sodijo v odsotnosti.

"Hrvaška vlada je jasno poudarila, da bo zavarovala svoje državljane, svoje branilce, generale in v tem konkretnem primeru pilote. Izkoristili bomo vsa pravna sredstva, ki jih imamo na voljo," je obtožnico v ponedeljek komentiral hrvaški pravosodni minister Ivan Malenica za hrvaško televizijo RTL.

Poudaril je, da Hrvaška ne bo dopustila razpisa mednarodne tiralice, proces v Srbiji pa označil za politično motiviran poskus, ki bi bil lahko razlog za blokiranje vstopa Srbije v Evropsko unijo.

Malenica je poudaril, da iz Beograda sicer še niso prejeli nobene uradne informacije o tem primeru, ampak poznajo samo informacije, ki prihajajo iz medijev v Srbiji.

Kazenske prijave proti admiralu, brigadirju, generalu

Mediji so v ponedeljek poročali, da bo tožilstvo za vojne zločine v Beogradu poleg obtožnic proti štirim pilotom vložilo kazenske obtožnice še proti trem visokim častnikom hrvaške vojske. Odvetnik preživelih Dušan Bratić je v pogovoru za srbski časnik Novosti namreč napovedal kazenske prijave proti admiralu Davorju Domazetu Loši, brigadirju Iliji Maričiću in generalu Pavlu Miljavcu.

"Prva dva sta sodelovala pri sprejemanju odločitve o izvršitvi tega dejanja, zadnji pa je sodeloval pri izvrševanju te odločitve, medtem ko so po izvršitvi vsi trije prikrivali zločin," je za Novosti dejal Bratić.

Poročanja srbskih medijev in napoved o vložitvi novih obtožnic je v ponedeljek komentiral tudi hrvaški minister za veterane in podpredsednik vlade Tomo Medved. Meni, da Srbija z vlaganjem obtožnic poskuša spremeniti značaj operacije Nevihta in domovinske vojne nasploh in da nima nobenih dokazov proti pilotom, temveč poskuša vse svoje težave preusmeriti na Hrvaško.

"Mednarodno sodišče v Haagu je sprejelo jasno oceno Nevihte, ki je bila zakonita operacija, s katero je Hrvaška osvobodila svoj prostor, ki so ga zavzele enote Jugoslovanske ljudske armade (JLA) ob pomoči uporniških Srbov," je dejal.

Po podatkih hrvaških virov je v času Nevihte državo zapustilo okoli 90.000 hrvaških Srbov. Na Hrvaško naj bi se jih po vojni vrnilo le nekaj deset tisoč. V Srbiji pa operacijo obravnavajo kot največje etnično čiščenje v Evropi po drugi svetovni vojni, ko naj bi bilo s hrvaškega ozemlja pregnanih okoli 200.000 Srbov.