Projekcije kažejo na pričakovano prepričljivo zmago koalicije predsednika Vučića. Foto: Reuters
Projekcije kažejo na pričakovano prepričljivo zmago koalicije predsednika Vučića. Foto: Reuters

V parlament naj bi na podlagi vzorca 43,7 odstotka volišč prišli še lista zunanjega ministra in predsednika vladne Socialistične stranke Srbije (SPS) Ivice Dačića, ki naj bi dobila 10,7 odstotka glasov, ter desna populistična Srbska domoljubna zveza (SPAS) nekdanjega vaterpolista in župana Novega Beograda Aleksandra Šapića, ki naj bi prejela 4,1 odstotka glasov.

V parlament naj bi prišle še štiri liste strank manjšin, saj jim za vstop ni treba preseči volilnega praga, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Volilni prag so pred volitvami znižali s petih na tri odstotke, je za Televizijo Slovenija poročal Boštjan Anžin. Za 250 poslanskih sedežev se je potegovalo 21 strank in zavezništev.

Sorodna novica "Srbi so že navajeni, da je Aleksandar Vučić skoraj kot družinski član"

Vučić dejal, da gre za zgodovinsko zmago

Vučić, ki državo vodi od leta 2012, je že imel govor. Na sedežu svoje stranke je dejal, da gre za zgodovinsko zmago, saj so dobili več kot dva milijona glasov od 3,3 milijona volivcev, ki so prišli na volišča. Ocenil je, da so dobili ogromno zaupanje naroda, največje v Srbiji v razmerah, ko je to malokdo verjel. To je tudi velika obveznost, je poudaril in napovedal nadaljnje delo. Dodal je, da so zmagali na vseh voliščih v tujini. Ocenil je, da bodo dobili več kot 64 odstotkov glasov. Izrazil je pripravljenost na sodelovanje tudi s strankami, ki ne bodo prišle v parlament.

Osrednja volilna komisija je okoli 22. ure objavila prve delne neuradne podatke po preštetih šele 0,5 odstotka glasov, ki prav tako SNS-u napovedujejo več kot 60 odstotkov glasov (63,35 odstotka) in vstop v parlament še Dačićevi listi (10,67 odstotka). Volilna komisija mora končne izide objaviti v 96 urah po zaprtju volišč.

Volilna udeležba kljub epidemiji do 19. ure 45,5-odstotna

Volilna udeležba na prvih volitvah v Evropi po epidemiji novega koronavirusa je bila do 19. ure 45,5-odstotna.

Pred volitvami so se pojavljala ugibanja o volilni udeležbi, saj so v Srbiji zadnje dni znova potrjevali po okoli sto primerov okužbe z novim koronavirusom dnevno. Vendar se udeležba ni bistveno znižala v primerjavi z volitvami leta 2016. Takrat je bila končna volilna udeležba okoli 53-odstotna.

Oblasti so pred volitvami vztrajale, da so razmere pod nadzorom in da volitve ne predstavljajo velike nevarnosti za prenos virusa.

Lista Aleksandra Vučića pričakovala najmanj polovico glasov

V Listi Aleksandra Vučića – Za naše otroke so že pred volitvami pričakovali najmanj polovico glasov. Iz Bruslja sicer prihajajo tudi kritike, a so Vučiću pripravljeni spregledati marsikaj, saj ga vidijo kot poroka stabilnost v regiji. Gradi ceste, odpira bolnišnice, šole, velike naložbe – in zavrača vse očitke o avtokratskem vodenju, obračunavanju s kritiki, obvladovanju medijev in institucij ter pritiskih stranke na volivce.

"Za svoje nedelo ali nesposobnost je vedno najlažje okriviti neko višjo silo ali medije," sporoča nasprotnikom Vučić, ki ga čaka tudi najtrši oreh, Kosovo.

Srbi so večinoma zadovoljni z obvladovanjem pandemije in blaženjem gospodarskih posledic, čeprav se število novookuženih spet povečuje. Da je bilo zaradi volitev ogroženo zdravje ljudi, je trdil tudi del opozicije, združen v Zvezo za Srbijo, kjer so govorili o farsi in nedemokratičnih razmerah, volitve pa so kljub evropskim pozivom bojkotirali.

Volišče v Beogradu – volivcem so naročili, naj nosijo maske. Foto: EPA
Volišče v Beogradu – volivcem so naročili, naj nosijo maske. Foto: EPA

Zaznanih več volilnih nepravilnosti

Regionalna televizija B92 poroča, da so volitve minile brez incidentov, zaznali pa so več manjših kršitev. Nevladni Center za svobodne volitve in demokracijo (CESID) je sporočil, da so ob manjših nepravilnostih – npr. oddaji glasovnic v napačno škatlo – največjo kršitev opazili v občini Voždovac, kjer so članom volilnih odborov in opazovalcem opraskali avtomobile. Opazili so tudi nekaj primerov "družinskega glasovanja" in prisile, da morajo volivci oddati glasovnice za vse današnje volitve, čeprav so nekateri hoteli glasovati samo na parlamentarnih volitvah, poroča Tanjug.

Balkan Insight poroča, da so v Kragujevcu člani volilnega odbora skušali enega izmed volivcev prepričati, naj odda glasovnico, čeprav tega ni želel narediti. Nevladna organizacija Crta je med volitvami policiji prijavila, da so v Zrenjaninu pred enim izmed volišč tri osebe iz avtomobila volivcem pri izhodu z volišča delile "neimenovano vsebino". Policija je sporočila, da so šli na kraj in da pred voliščem teh posameznikov niso našli. Mediji so poročali o pretepu dveh volivcev pred voliščem v Novem Beogradu, kjer so pri glasovanju dali prednost noseči ženi enega od vpletenih.

Zaradi epidemije covida-19 volitve nadzira le nekaj misij tujih opazovalcev. Volitve spremlja omejena opazovalna misija Ovseja, tudi na Kosovu, njene ugotovitve pa bodo podlaga za oceno EU-ja o demokratičnosti volilnega procesa. Ob domačih opazovalcih volitve spremlja tudi misija evropske mreže ENEMO, ne pa tudi Evropskega parlamenta, ki je več mesecev z oblastmi vodila dialog o pogojih volitev.

Zaradi epidemije covida-19 volitve nadzira le nekaj misij tujih opazovalcev, ki bodo podlaga za oceno EU-ja o demokratičnosti volilnega procesa. Volišča so bila odprta od 7. do 20. ure. Foto: Reuters
Zaradi epidemije covida-19 volitve nadzira le nekaj misij tujih opazovalcev, ki bodo podlaga za oceno EU-ja o demokratičnosti volilnega procesa. Volišča so bila odprta od 7. do 20. ure. Foto: Reuters

Brnabić: Zaupajte Vučićevi ekipi

Vučić je svoj glas oddal v Novem Beogradu. Premierka Ana Brnabić je ob oddaji glasu v Beogradu izrazila upanje, da bodo državljani izkazali zaupanje "timu predsednika Vučića" in s tem pokazali, da želijo nadaljevati pot, ki so jo zastavili leta 2014. Pomembna sta le izid in potrditev Vučićeve politike, je dejala.

Zunanji minister in predsednik vladne Socialistične stranke Srbije (SPS) Ivica Dačić pa je ob oddaji glasu v Beogradu izrazil pričakovanje o večji podpori volilni koaliciji njegove stranke z Enotno Srbijo, saj država potrebuje politično stabilnost.

"Tu v resnici Vučić izbira, kdo bo njegova parlamentarna opozicija. Mi nismo želeli biti del tega," pravi Dragan Đilas, najpogostejša tarča Vučićevih privržencev.

Nekaj strank je nastopilo le na lokalnih volitvah, kjer so upali, da bodo oblast ohranili vsaj v petih od dvesto občin, kjer je še ni prevzela napredna stranka.

V Srbiji prve evropske volitve po epidemiji