Opozicijski poslanci so na sejo prinesli transparente. Foto: Reuters
Opozicijski poslanci so na sejo prinesli transparente. Foto: Reuters

Na predčasnih volitvah, ki so potekale 17. decembra, je Srbska napredna stranka (SNS) predsednik Aleksandra Vućiča osvojila skoraj 47 odstotkov glasov, opozicijsko zavezništvo Srbija proti nasilju pa skoraj 24 odstotkov.

Skupno je na predčasnih volitvah v parlament prišlo skupno deset strank in zavezništev. Po besedah mednarodnih opazovalcev volitve niso bile poštene zaradi pristranskosti medijev, pretiranega vpliva Vučića in volilnih nepravilnosti, kot je kupovanje glasov.

V novem sklicu parlamenta ima SNS največ, in sicer 129 poslancev, medtem ko jih ima lista Srbija proti nasilju 65 poslanskih sedežev. S potrditvijo mandatov je začel teči 90-dnevni rok za oblikovanje nove vlade.

Poslanci so po potrditvi mandata prisegli. Nekateri med njimi so to storili v dvorani, poslanci koalicij Nada in Srbija proti nasilju pa so prisegli pred novinarji v preddverju, ker naj ne bi želeli priseči v družbi tistih, ki so "ukradli volitve".

Seja prekinjena

Začetek seje so zaznamovali žvižgi poslancev opozicije, ki so nosili transparente z napisi, kot so "Volitve so ukradene", pa tudi fotografijo Vučića, na kateri je pisalo "Šef mafije". Predstavniki vladajočega SNS-a so v dvorani izobesili svoj transparent, v parlamentarno dvorano pa je v nekem trenutku vstopil tudi varnostnik.

Opozicijski poslanec Radomir Lazović je dejal, da so policisti v civilu in parlamentarni varnostniki okrepili nadzor v poslopju parlamenta, da bi ustrahovali opozicijo. "Z uporabo sile želijo zaščiti svoj plen, vendar verjamemo, da sta moč poštenih državljanov in moč resnice večji," je dejal novinarjem v avli.

Predsedujoči ustanovni seji, najstarejši član parlamenta Stojan Radenović, ki prihaja z Vučićeve liste, je po prisegi poslancev nato za danes prekinil sejo. Kdaj jo bodo nadaljevali, ni sporočil.

V nadaljevanju ustanovne seje bodo predvidoma izvolili predsednika skupščine, podpredsednike in generalnega sekretarja ter izvolili člane delovnih teles in stalnih parlamentarnih delegacij v mednarodnih institucijah.

V Beogradu od decembra potekajo tudi množični protesti, na katerih udeleženci zahtevajo razveljavitev volitev in razpis novih. Lista Srbija proti nasilju, ki SNS obtožuje volilne kraje, je prejšnji mesec na ustavno sodišče vložila tudi zahtevo za razveljavitev volitev v prestolnici.