Poljski kmetje so znova odšli na ulice.
Poljski kmetje so znova odšli na ulice. "Ne kmetijski politiki Evropske unije," piše na transparentu. V preteklih dneh je veliko ogorčenje sprožil transparent, ki je ruskega predsednika Putina pozival, naj "Ukrajino spravi v red". Poljska policija je že sprožila preiskavo dogodka, uradna Varšava pa je ob tem opozorila na morebitne ruske poskuse vplivanja na proteste. Foto: EPA

Komisija med drugim predlaga poenostavitev določenih pogojev za kmete, ki veljajo, da lahko prejmejo sredstva iz skupne kmetijske politike. Do sredine marca bi tako dopolnila pravila, ki zahtevajo ohranjanje trajnega travinja.

Določeno odstopanje od obveznosti, da del zemlje pustijo neobdelan, je kmetom že omogočila, preučila pa bo tudi možnost določenih sprememb standarda, namenjenega zaščiti tal v jesensko-zimskem obdobju.

Poleg tega Bruselj predlaga poenostavitev metodologije za preverjanje spoštovanja pravil, s čimer želi število obiskov pristojnih oblasti na kmetijah zmanjšati za do 50 odstotkov. Dokument pa vključuje še predlog za bolj jasno določitev koncepta višje sile in izrednih razmer, s čimer bi poenotili uporabo tega koncepta po EU-ju. Obenem bi kmetom dali gotovost, da bodo podporo iz skupne kmetijske politike prejeli tudi ob neupoštevanju pravil, če bo to posledica višje sile.

Komisija je ob tem za marec napovedala izvedbo spletne ankete, namenjene kmetom. Ugotoviti želijo, katere so njihove težave in s kakšnim administrativnim bremenom se soočajo zaradi pravil evropske kmetijske politike. Rezultate, ki bodo znani do poletja, bodo vključili v podrobnejšo analizo, ki bo predvidoma objavljena jeseni.

"Komisija ostaja zavezana pripravi rešitev za zmanjšanje pritiska, ki ga trenutno občutijo naših pridni kmetje. Zmanjšujemo administrativno breme, s katerim se soočajo, da bi jim pomagali pri zagotavljanju prehranske varnosti evropskih državljanov," je povedala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Predstavitev ukrepov je napovedala 1. februarja po koncu izrednega zasedanja voditeljev držav članic EU, ki so ga spremljali protesti kmetov v bruseljski evropski četrti.

Protesti kmetov. Foto: EPA
Protesti kmetov. Foto: EPA

Protesti kmetov po Evropi se nadaljujejo

Kot je poročala Maja Derčar, se je v Madridu zgodilo prerivanje med kmeti in policisti, španskega kmetijskega ministra pa je med odgovarjanjem na vprašanja poslancev v parlamentu obšla slabost. Največje demonstracije potekajo še v Grčiji, na Madžarskem, Češkem, na Poljskem so kmetje nekaj ukrajinskega žita raztresli po železniških tirih.

Poljski kmetje so iz obupa blokirali domala vse ceste do meje z Ukrajino. Pravijo, da so njihova skladišča polna, medtem ko Ukrajinci brezcarinsko izvažajo precej cenejšo koruzo, oljno repico in pšenico.

"Tukaj, pred našimi očmi, nakladajo vagone, ki ne gredo na vzhod, ampak na zahod. Naša skladišča so polna, nimamo ga kje prodati, oni pa ga še vedno vozijo," pravi poljski kmet. Včeraj so njegovi kolegi iz dveh vagonov raztresli ukrajinsko žito.

"Žalostno je, da se dogajajo takšne stvari in da ljudje ne razumejo, za kakšno ceno pridelujemo žito," pravi ukrajinski kmet iz Odese.

Sorodna novica Po Sloveniji protesti kmetov, ki zahtevajo zaščito države. Sindikat: Kriv je EU.

To je narobe in to ni solidarnost, se je odzval tudi ukrajinski predsednik Zelenski, ki trdi, da niti gram žita ni bil odpeljan za prodajo na poljskem trgu in da se ukrajinska stran tega drži. Poljski kmetje pravijo, da se ukrajinsko žito prek drugih držav, denimo baltskih, vrača na Poljsko. Pa tudi sicer jim predstavlja nelojalno konkurenco na zahodnih trgih.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski vabi poljskega premierja Tuska in predsednika Dudo na pogovor. "Donald, gospod predsednik vlade, prosim vas, da pridete na mejo. Andrzej, gospod predsednik, prosim vas, da podprete ta dialog. Gre za vprašanje nacionalne varnosti in ne smemo dovoliti, da se to vleče."

Poljski premier Donald Tusk je danes ponovil neomajno podporo Ukrajini v boju proti Putinu in dejal, da je na strani poljskih kmetov, da pa je treba obe težavi ločiti. Pripravljen je na pogovor o ukrepih za zaščito poljskih kmetov in se bo na to temo sešel z ukrajinskim vodstvom, je še poročala Derčar.

Kmetje protestirajo v številnih evropskih državah