Foto: Reuters
Foto: Reuters

Protest je organizirala nedavno ustanovljena skupna Gibanje za ljudi, podprli pa so ga tudi člani stranke Šor, ki simpatizira z Rusijo. Ta ima v 101-članskem parlamentu šest sedežev, poroča Euronews.

Nekateri protestniki so zahtevali odstop predsednice Maie Sandu, drugi so hodili po ulicah s plakati, na katerih so bile fotografije domov in avtomobilov politikov. "Oni imajo milijone. Mi umiramo od lakote," je bilo pripisano zraven. "Ko smo izvolili to vlado, so obljubili dvig plač in pokojnin, a doslej nismo dobili nič," je dejala ena od protestnic za BBC.

Številni Moldavci porabijo več kot polovico svojih prihodkov za plačilo računov za ogrevanje.

V bližini se je zbralo več deset podpornikov Maie Sandu. "Vsi imajo radi evre in denar, vsi imajo radi dobre ceste, toda oni podpirajo Šor," je dejala ena od protestnic.

Kot poroča BBC, naj bi večina protestnikov v Kišinjev prišla z avtobusom, njihove stroške pa naj bi poravnala stranka Šor.

Zbrane na protestu je nagovorila generalna sekretarka stranke Marina Tauber, ki je dejala, da njena stranka ne nasprotuje EU-ju in da želi dobre odnose z vsemi stranmi. A nekateri v stranki podpirajo idejo o ruski intervenciji. "Ne bojimo se. Če bi Rusija želela zavzeti Moldavijo, bi to storila v pol dneva," je za BBC dejal član stranke v Orheiu Iurie Berenchi in dodal, da sam osebno meni, da bi šlo Moldaviji bolje pod ruskim vplivom.

Marina Tauber. Foto: Reuters
Marina Tauber. Foto: Reuters

Moldavija je odvisna od ruskega plina. Lani je Moskva prepolovila dobavo zemeljskega plina, s čimer je okrepila pritisk na vlado v Kišinjevu.

Moldavska predsednica je prejšnji teden obtožila Moskvo, da načrtuje s spodbujanjem protestov in napadov na državne institucije strmoglavljenje proevropske vlade v Kišinjevu ter preprečitev približevanja Moldavije. Moskva je zanikala njene navedbe.

Lansko jesen je bilo v Moldaviji več protestov, ki jih je organizirala stranka Šor, glavni povod zanje pa je bila energetska kriza. Istočasno je moldavska vlada pozvala ustavno sodišče, naj stranko razglasi za nezakonito. Iz urada tožilstva proti korupciji so sporočili, da so bili protesti delno financirani z ruskim denarjem. V nedeljo je stranka Šor obtožila oblasti, da so mobilizirale več tisoč policistov, da bi "preprečili demonstracije in vstop ljudem v glavno mesto". Vodja stranke Šor Ilan Šor je moldavski oligarh, ki je v izgnanstvu v Izraelu. Nedavno so ga ameriške oblasti uvrstile na seznam oseb, proti katerim so uvedli sankcije zaradi njihovega delovanja v rusko korist.