Soočenje protestnika in policista pred predsedniško palačo. Foto: EPA
Soočenje protestnika in policista pred predsedniško palačo. Foto: EPA

Protestniki so pred policijsko postajo zahtevali izpustitev aretiranih protestnikov, ki so včeraj vdrli na sedež javne radiotelevizije. Eden izmed organizatorjev protestov, vodja skrajno desne stranke Dveri Boško Obradović, je policiji postavil rok za izpustitev protestnikov do ponedeljka ob 15. uri, sicer se bodo protestniki znova zbrali.

Nekaj protestnikov je proti policijski postaji, pred katero je policijski kordon, metalo steklenice vode. Policija je nekaj ljudi pridržala, poroča regionalna televizija N1.

Policija je po včerajšnjem vdoru na javno radiotelevizijo prijela več ljudi, med drugim tudi dva človeka, ki sta osumljena, da sta v zgradbo vstopila z motorno žago in z njo grozila zaposlenim. Staršem aretiranih so policisti dovolili vstop v zgradbo in srečanje s pridržanimi.

Protestniki v Srbiji postavili nove zahteve

Opozicijski voditelji prevzeli odgovornost za vdor na RTS

Obradović je ponovil, da so za vdor v stavbo RTS-ja odgovorni on, nekdanji beograjski župan Dragan Đilas, Borko Stefanović in drugi voditelji t. i. Zveze za Srbijo. Policijo je pozval, naj zaprejo njih "namesto otrok". Policiste je namreč obtožil, da so za 30 dni pridržali 18-letnega udeleženca protestov in ga poslali v zapor, navaja srbski dnevnik Danas.

Pred začetkom današnjih protestov je Obradović dejal, da zahtevajo odstop ne samo Vučića, temveč tudi premierke Ane Brnabić, direktorja RTS-ja Dragana Bujoševića, zahtevajo pa tudi poštene volitve.

V Beogradu se nadaljujejo protesti proti Vučiću

Zbor pred predsedniško palačo

Dopoldne so se protestniki zbrali pred predsedniško palačo, v kateri je imel predsednik Aleksandar Vučić tiskovno konferenco, in okoli nje poskusili skleniti živo verigo. "Aretirajte Vučića", "Gotov je", "Vučić, lopov" so vzklikali protestniki po poročanju srbskega dnevnika Danas. Stavbo so varovale enote protiizgredne policije.

Sočasno je v predsedniški palači predsednik Aleksandar Vučić na tiskovni konferenci dejal, da se protestnikov ne boji, in jim sporočil, da so naleteli na "trd oreh". "Če mislijo, da lahko z nasiljem dosežejo politične rezultate, se motijo," je dejal po poročanju b92 in obsodil vdor protestnikov na javno radiotelevizijo.

Vučić je medtem ob psovkah dela protestnikov, ki so ostali pred zgradbo, v avtomobilu zapustil predsedniško palačo, poroča N1.

V Novem Sadu shod v podporo Vučiću

Dragan Đilas nagovarja protestnike pred predsedniško palačo. Foto: EPA
Dragan Đilas nagovarja protestnike pred predsedniško palačo. Foto: EPA

Medtem se je v kraju Novi Sad v podporo Vučiću zbralo okoli 200 privržencev Srbske napredne stranke (SNS). "Odstopov ne bo. Država se mora odzvati, če bo potrebno, bo narod branil državo," je dejal podpredsednik stranke Miloš Vučević.

Spopadi med protestniki in policijo

N1 poroča, da je okoli 13. ure na Ulici kneza Miloša prišlo do spopadov med protestniki in policijo, ki naj bi uporabila solzivec. Nekateri protestniki so na policiste metali konzerve.

Protestniki so obkolili predsedniško palačo. Foto: EPA
Protestniki so obkolili predsedniško palačo. Foto: EPA

Vučić: Obradović fašist, Đilas tajkun

Kot je po poročanju televizije N1 na konferenci dejal Vučić, želita "fašist" Obradović in "tajkun" Đilas priti na oblast, "da bi lahko kradla". Ob tem je opozicijske politike obtožil, da prejemajo podporo iz Prištine. "Mislil sem, da se je Haradinaj (Ramush Haradinaj, premier Kosova, op. a.) šalil, ko je rekel, da me bo zrušil z oblasti, zdaj pa vidim, da ima sodelavce."