Razbitine sestreljenega letala blizu Donecka. Foto: EPA
Razbitine sestreljenega letala blizu Donecka. Foto: EPA

Ruski državljani Igor Girkin, Sergej Dubinski, Oleg Pulatov ter ukrajinski državljan Leonid Harčenko so obtoženi uničenja letala in umora 298 ljudi na krovu. Sojenje naj bi se začelo marca prihodnje leto, poroča BBC.

Ekipa mednarodnih preiskovalcev pod vodstvom Nizozemske je sporočila, da so zbrali dovolj dokazov, da je Rusija priskrbela raketomet, iz katerega je bilo letalo sestreljeno.

Za četverico obtožencev so izdali mednarodne zaporne naloge. Ukrajina je že sporočila, da bodo poskusili aretirati ukrajinskega državljana. Ruskim osumljencem bodo najverjetneje sodili v odsotnosti, saj Rusija po navedbah preiskovalcev ni sodelovala pri preiskavi, zato tudi ne pričakujejo aretacij.

Moskva je v odzivu mednarodno preiskavo kritizirala kot enostransko. "Rusija ni imela možnosti, da bi sodelovala pri preiskavi te strašne nesreče, čeprav smo to ponujali vse od začetka," je po poročanju ruske tiskovne agencije Interfax dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Med obsojenimi nekdanji ruski agenti

Štirje obtoženci. Foto: EPA
Štirje obtoženci. Foto: EPA

Girkin je po navedbah preiskovalcev nekdanji polkovnik v ruski obveščevalni službi (FSB) ter je bil v času sestrelitve obrambni minister samooklicane Doneške republike. V času sestrelitve je bil domnevno najvišji vojaški oficir na vzhodu Ukrajine v neposrednem stiku z Rusijo. "Lahko le rečem, da milica ni sestrelila Boeinga," je po poročanju BBC-ja sporočil v izjavi.

Dubinski je bil vodja vojaške obveščevalne agencije GRU in namestnik Girkina. Pulatov je bil nekdanji član specialcev pri GRU-ju ter namestnik Dubinskega. Ukrajinec Harčenko je bil poveljnik ene izmed bojnih enot v vzhodni Ukrajini.

Večina potnikov nizozemskih državljanov

Letalo družbe Malaysia Airlines je 17. julija 2014 poletelo iz Amsterdama proti Kuala Lumpurju z 298 ljudmi na krovu. Nad vzhodno Ukrajino je bilo letalo pod nadzorom proruskih separatistov sestreljeno.

Večina potnikov je bila državljanov Nizozemske. Mednarodna ekipa preiskovalcev iz Avstralije, Belgije, Malezije, Nizozemske in Ukrajine je ugotovila, da je letalo sestrelil ruski izstrelek.

Avstralija in Nizozemska sta lani za sestrelitev obtožili Rusijo. Ruski predsednik Vladimir Putin je v odzivu sestrelitev letala označil za grozno tragedijo, vendar zavrnil vsakršno odgovornost Moskve.