Predsednik države Andrzej Duda je pričakovano za mandatarja imenoval člana konservativne stranke PiS Morawieckega. Foto: Reuters
Predsednik države Andrzej Duda je pričakovano za mandatarja imenoval člana konservativne stranke PiS Morawieckega. Foto: Reuters

Duda, zaveznik vladajoče stranke Zakon in pravičnost, je že pred volitvami dejal, da bo najprej možnost za oblikovanje vlade dal stranki, ki bo na volitvah osvojila največ glasov. Stranka Zakon in pravičnost je na volitvah dobila največ glasov, v 460-članskem spodnjem domu bo imela 194 sedežev, vendar pa ima težave pri iskanju koalicijskega partnerja, saj so vse druge stranke, ki so prestopile parlamentarni prag, zavrnile možnost sodelovanja s PiS-om.

Na drugi strani je zavezništvo proevropskih opozicijskih strank zbralo 248 sedežev, kar pomeni, da bi lahko oblikovalo vlado. Vodil bi jo vodja Državljanske koalicije (KO) Donald Tusk, nekdanji poljski premier in nekdanji vodja Evropskega sveta.

Dva najvidnejša člana PiS-a, premier Morawiecki (levo) in predsednik stranke Jaroslaw Kaczynski. Foto: Reuters
Dva najvidnejša člana PiS-a, premier Morawiecki (levo) in predsednik stranke Jaroslaw Kaczynski. Foto: Reuters

Po posvetovanju s strankami, ki so dobile sedeže v parlamentu, je Duda dejal, da obstajata dva resna kandidata za vodenje prihodnje vlade – premier Morawiecki in Tusk. Zvečer pa je v televizijskem nagovoru dejal: "Po temeljiti analizi in posvetovanjih sem se odločil, da bom nalogo oblikovanja vlade dal premierju Mateuszu Morawieckemu."

V skladu s poljsko ustavo ima predsednik po sklicu ustanovne seje parlamenta 14 dni časa, da predlaga kandidata za predsednika vlade. Ta mora nato v 14 dneh pridobiti zaupnico v parlamentu.

Bo Tusk vseeno dobil priložnost?

Morawiecki je v soboto dejal, da bo skušal sestaviti vlado, čeprav obeti za to niso dobri. "Nisem še odpisan," je dejal v soboto v intervjuju za spletno stran interia.pl. "Želim se obrniti na tiste poslance Tretje poti, Konfederacije in drugih klubov, ki jim je mar za socialne in suverene programe ter vprašanje boja proti nezakonitim migracijam."

"Možnost, da bomo ustvarili parlamentarno večino, je zelo majhna, a to ne pomeni, da je enaka nič," pa je za zasebno televizijo RMF FM povedal namestnik zunanjega ministra Pawel Jablonski.

Če se bo izkazalo, da Morawieckemu v parlamentu ne bi uspelo dobiti zaupnice, bi zbornica nato imenovala drugega premierja. To bi bil najverjetneje Tusk, kar bi pomenilo velik obrat v poljski politiki.