"Zavzemamo se za sprejemljivo rešitev na podlagi resolucije 1244," je po poročanju srbske tiskovne agencije Beta povedal Putin. "Vendar pa na žalost zadnje čase kosovske oblasti sprejemajo provokativne ukrepe, s katerimi so zaostrile razmere," je dejal. Dodal je, da je vzpostavitev kosovske vojske "neposredno kršenje" resolucije, kar vodi v destabilizacijo.

Ruski predsednik Vladimir Putin in njegov srbski kolega Aleksandar Vučić. To je bilo že njuno 14. medsebojno srečanje. Foto: Reuters

Vučić: Srbija se ne bo pustila poniževati
Tudi Vučić je povedal, da sta ustanovitev kosovske vojske in uvedba carin na blago iz Srbije v nasprotju s to resolucijo Varnostnega sveta Združenih narodov iz leta 1999. Gre za resolucijo, ki mednarodnim silam pod poveljstvom Nata Kfor podeljuje mandat za razorožitev nezakonitih oboroženih sil kosovskih Albancev. Srbski predsednik je ocenil še, da Priština v nasprotju z Beogradom ni pripravljena na kompromise, vendar pa Srbija ne bo nikoli dopustila, da jo kdo ponižuje.

Ruski predsednik Putin na obisku Srbije

Putin je glede morebitne vključitve Rusije v reševanje vprašanja Kosova dejal, da so pri tem od nekdaj dejavno sodelovali. Vendar pa neposredno posreduje Evropska unija, ki to po njegovem mnenju počne slabo.

Vučić se je Putinu zahvalil za podporo srbski teritorialni celovitosti
Vučić se je ob tem Rusiji zahvalil za podporo srbski teritorialni celovitosti in neodvisnosti na mednarodnem prizorišču. Srbija je bila po njegovih besedah vedno zadovoljna tudi z vojaškim sodelovanjem, saj je bila Rusija vedno korektna, omogočala pa je nakupe opreme po zelo ugodnih cenah. Pojasnil je še, da je Beograd uredil vse potrebno za priključitev na plinovod Turški tok, po katerem bo plin tekel iz Rusije čez Turčijo in Bolgarijo do Srbije. Od tega plinovoda Srbija veliko pričakuje, saj je "ruski plin najboljši in najcenejši".

Putin je v Beograd prišel z močno gospodarsko delegacijo. V ospredju direktor plinskega velikana Gazproma Aleksej Miller in prvi mož Srbijagasa Dušan Bajatović, ki sta podpisala memorandum o sodelovanju. Foto: Reuters

Rusija pripravljena vložiti 1,23 milijarde evrov v infrastrukturo
Rusija je sicer po Putinovih besedah pripravljena v razvoj infrastrukture v Srbiji, vključno z gradnjo Turškega toka, vložiti okoli 1,4 milijarde ameriških dolarjev (1,23 milijarde evrov). Ta plinovod so pripravljeni zgraditi še do drugih evropskih držav, saj jih je več izrazilo željo po sodelovanju, je povedal.

Putin prispel z močno delegacijo
Putina, ki je na beograjsko letališče prispel okoli 13. ure, spremlja močna delegacija, med drugim zunanji minister Sergej Lavrov, minister za energetiko Aleks Novak, namestnik obrambnega ministra Aleksander Fomin ter vodje Gazproma, Roskozmosa in Rosatoma. Ti so s srbskimi kolegi podpisali več kot 20 sporazumov in memorandumov o sodelovanju na različnih področjih. Približno tretjino so jih sklenili na področjih inovacij in novih tehnologij.

Putin in Vučić sta zvečer obiskala še Hram svetega Save, pred katero se je zbralo 120.000 njunih podpornikov. Foto: Reuters

120.000 ljudi pred cerkvijo, posvečeno svetemu Savi
Putin je zvečer obiskal še Hram svetega Save v Beogradu, kjer sta ga pričakala Vučić in patriarh Srbske pravoslavne cerkve Irinej. Na ploščadi pred cerkvijo in v okoliških ulicah se je po ocenah srbskega notranjega ministrstva zbralo okoli 120.000 ljudi. Številni ljudje so mahali s srbskimi in ruskimi zastavami.

Za varnost ob obisku Putina, prvem po letu 2014, je v Beogradu skrbelo 5.000 srbskih policistov in pripadnikov tajnih služb ter okoli 300 njihovih ruskih kolegov.

Putin, ki je velik ljubitelj psov, je v dar dobil šarplaninca. Foto: Reuters

Vojvodina: Putin, pojdi domov
Če so v Beogradu Putina sprejeli odprtih rok, pa so se v več mestih v Vojvodini ‒ v Novem Sadu, Zrenjaninu in Kikindi ‒ pojavile nalepke z napisom "Putin go home" (Putin, pojdi domov). Pod nalepkam je podpisana organizacija Mlada Vojvodina, ki je že prej izvajala podobne akcije, predvsem z zahtevami po boljšem položaju Vojvodine in proti mlačnim politikom v tej severni srbski pokrajini.

Poklon ubitemu Oliverju Ivanoviću

"Poveličevanje avtoritarnega Putina"

Več nevladnikov in državljanov pa je podpisalo protestno izjavo zaradi "poveličevanja avtoritarnega Vladimirja Putina v Srbiji". V izjavi izpostavljajo kršitve človekovih pravic v Rusiji in opozarjajo, da bo obisk ruskega predsednika dal zagon spodkopavanju že načetih demokratičnih institucij, pravic in svobode državljanov Srbije pod krinko srbsko-ruskega prijateljstva.