Putin je januarja predlagal prenovo ustave, prvo po letu 1993. Foto: Reuters
Putin je januarja predlagal prenovo ustave, prvo po letu 1993. Foto: Reuters

Putin je januarja povzročil pravi politični pretres, ko je predlagal prenovo ustave, prvo od leta 1993. Kmalu za tem je spodnji dom parlamenta soglasno podprl predlog, pri čemer je za razpravo porabil manj kot dve uri.

Pred drugim branjem, ki bo prihodnji teden, je Putin v parlament vložil nove predloge na 24 straneh. "Predsednikova dopolnila so rezultat dialoga s predstavniki vseh strank in civilne družbe," je sporočil predsednik dume Vjačeslav Volodin.

Eno od predlaganih dopolnil omenja vero Rusov v Boga, drugo pa določa, da je zakon heteroseksualna zveza, je povedal podpredsednik dume Pjotr Tolstoj.

Rusija je uradno sekularna država, a se ima večina državljanov za pravoslavne kristjane.

V prenovljeni ustavi bo glede na predlog prepovedano tudi podarjati rusko ozemlje in spodbujanje k temu. Član ustavne delovne skupine, ki jo je imenoval Kremelj, igralec Vladimir Maškov je nakazal, da bo takšno dopolnilo zagotovilo, da bo Rusija tudi po odhodu Putina z oblasti obdržala ukrajinski polotok Krim, ki si ga je priključila leta 2014, in Kurilske otoke, zaradi katerih je v sporu z Japonsko.