Foto: Reuters
Foto: Reuters

Podaljšanje je podprlo 399 poslancev, nihče ni bil proti ali se vzdržal.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je v torek v obravnavo v spodnji dom ruskega parlamenta vložil predlog zakona za podaljšanje pogodbe, potem ko sta se o tem dogovorila z ameriškim predsednikom Josephom Bidnom.

Putin je prepričan, da je podaljšanje ukrepa korak v pravo smer v zmanjšanju napetosti v svetu. Na virtualnem srečanju Svetovnega gospodarskega foruma je pozdravil podaljšanje pogodbe, a opozoril, da se lahko mednarodne razmere "še naprej razvijajo nepredvidljivo in brez nadzora, če bomo sedeli na svojih rokah".

Omejitve pri namestitvi strateških jedrskih raket

Novi start je še zadnja pogodba o jedrski oborožitvi med državama glede omejitve namestitve strateških jedrskih raket. Veljavnost pogodbe poteče 5. februarja, administracija nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa pa je bila proti podaljšanju.

Sporazum z naslovom Ukrepi za dodatno zmanjšanje in omejitev ofenzivnega strateškega orožja sta 8. aprila 2010 v Pragi podpisala tedanji ameriški predsednik Barack Obama in njegov tedanji ruski kolega Dmitrij Medvedjev. Predvideva omejitev jedrskega arzenala Rusije in ZDA na 1550 nameščenih jedrskih konic in 800 sistemov za njihovo izstrelitev.

S to pogodbo se je količina jedrskih konic, pripravljenih na uporabo, zmanjšala za dve tretjini glede na prvo pogodbo o omejitvi jedrske oborožitve (start) in za dodatnih 10 odstotkov glede na prejšnji moskovski dogovor iz leta 2002. Nista pa državi omejili števila neaktivnih jedrskih konic, ki so v skladiščih in naj bi jih bilo po ocenah še vedno več tisoč.