Finski obmejni organi imajo v zadnjih mesecih več dela. Foto: Reuters
Finski obmejni organi imajo v zadnjih mesecih več dela. Foto: Reuters

Kot poroča portal Euronews, ki navaja finsko obmejno stražo, je bilo v zadnjih dneh opaziti porast števila prebežnikov, ki so prečkali mejo z Rusijo na jugovzhodu države, med katerimi je bila večina brez ustreznih dokumentov. "Število je višje od običajnega," je v sporočilu za javnost zapisala finska obmejna straža in pojasnila, da so tisti, ki so na Finsko vstopili po tej poti, zaprosili za azil.

Čeprav skupne številke še vedno niso ogromne, po poročanju Euronewsa vseeno pomenijo porast prosilcev za azil v razmeroma kratkem času. Če je od konca avgusta mejo prestopilo 91 ljudi, pa jih je samo v ponedeljek prispelo 39. Finski mediji celo poročajo, da je na enega od mejnih prehodov prispelo več kot 50 prosilcev za azil, veliko od njih na popolnoma novih kolesih.

V preteklosti ruske oblasti nikomur niso dovolile potovanja do meje s Finsko brez ustreznih dokumentov ali vizumov, kar pa se je očitno spremenilo. "V zadnjih mesecih so se ravnanja ruskih oblasti, vsaj na meji na jugovzhodu Finske, spremenila in so drugače kot prej dovoljena potovanja kljub pomanjkanju dokumentov," so sporočili iz finske mejne straže.

Finski minister za obrambo Antti Hakkanen je obtožil Rusijo, da namerno vodi prebežnike proti mejnemu območju kot del "hibridnega vojskovanja", zato bo o tem obvestil generalnega sekretarja zveze Nato Jensa Stoltenberga in Evropsko unijo.

Leta 2016 že več prihodov prebežnikov

Finske oblasti se zavedajo, da bi Rusija lahko poslala še več prebežnikov čez svojo najdaljšo kopensko mejo z EU-jem kot del hibridne taktike, kar je taktika, ki jo je Moskva že uporabljala.

Del nove varnostne ograje na meji. Foto: Reuters
Del nove varnostne ograje na meji. Foto: Reuters

Januarja in februarja 2016 je namreč okoli tisoč prebežnikov prispelo na arktični mejni prehod med Finsko in Rusijo. Finske oblasti so bile takrat prepričane, da so prihode olajšale ruske oblasti z avtobusnimi prevozi in hotelskimi namestitvami za prebežnike na njihovem potovanju proti severu, pri čemer naj bi tudi dobili navodila, da po prestopu meje zaprosijo za azil.

Dogodek je po poročanju Euronewsa na splošno veljal za prvi in najuspešnejši hibridni napad Rusije te vrste na državo članico EU-ja doslej, čeprav so finski politiki takrat niso želeli uporabiti tega izraza.

Poznavalci so za Euronews povedali, da je bila to verjetno operacija "dokaz koncepta", s katero je Rusija sporočila, da lahko sproži tok prebežnikov in ga nato tudi poljubno ustavi.

Finski premier Petteri Orpo je dejal, da zadevo jemljejo resno in da bodo uvedli nove omejitve za mejno območje. Sam zadnjega porasta prihodov prebežnikov ni želel označiti za hibridno taktiko, saj nima podatkov o tem, ali so ruske oblasti prihode spodbujale, imajo pa oblasti podatke, da so prebežnikom pomagali s prevozi.

Ob meji načrtujejo postavitev varnostne ograje v dolžini 200 kilometrov, od katere pa je do zdaj postavljene le manjši del.

Finska je letos postala 31. članica zveze Nato, potem ko je zaprosila za članstvo po lanskem ruskem napadu na Ukrajino.