Odločitve Sveta Evrope niso zavezujoče, organizacija pa združuje pa okoli 300 poslancev iz 47 držav, ki podajajo predloge glede pravic in demokracije. Foto: EPA
Odločitve Sveta Evrope niso zavezujoče, organizacija pa združuje pa okoli 300 poslancev iz 47 držav, ki podajajo predloge glede pravic in demokracije. Foto: EPA

Resolucija je dobila 118 glasov podpore, proti jih je bilo 62 in deset vzdržanih, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

V resoluciji je tudi določeno, da pravice držav članic Sveta Evrope, da glasujejo, govorijo in so zastopane v organih, ne morejo biti preprosto odvzete ali odložene. Moskva mora v naslednjem koraku prijaviti svojo delegacijo za naslednje zasedanje, ki jo mora pristojni organ pred tem potrditi.

Pred glasovanjem je potekala burna razprava. Predstavniki Ukrajine so PACE-ju očitali, da za Moskvo razvija rdečo preprogo, čeprav Rusija doslej ni spoštovala sprejetih resolucij v zvezi s krizo v Ukrajini in priključitvijo Krima. Po besedah ukrajinske delegacije se je zgodilo izsiljevanje PACE-ja.

Vodja ukrajinske delegacije pri Svetu Evrope Volodimir Arijev je dejal, da to pošilja "zelo slabo sporočilo: počnite, kar žalite, priključite si ozemlje druge države, tam ubijajte ljudi in še vedno boste imeli vse".

Ukrajinska delegacija je zagrozila, da bo prenehala s sodelovanjem v vseh organih Sveta Evrope. Kot je na Facebooku napovedal Arijev, bo ukrajinska delegacija odpotovala v Kijev in ukrajinski parlament zaprosila, naj soglaša s to odločitvijo.

PACE je kot odgovor na rusko priključitev Krima Rusiji leta 2014 odvzel glasovalne in druge pravice. Rusija je odgovorila z bojkotom PACE-ja in na zasedanja prenehala pošiljati svojo delegacijo.

Rusija SE-ju dolguje 87 milijonov evrov

Od leta 2017 Moskva tudi ni več plačevala članarine. Za leti 2017 in 2018 Rusija dolguje Svetu Evrope približno 54,7 milijona evrov. Skupaj z letošnjim prispevkom se je dolg povišal na približno 87,2 milijona evrov plus obresti.

"Upam, da bo kriza, ki jo je izzvala rusofobna manjšina, v Svetu Evrope končno premagana (...) ," je v ponedeljek v Moskvi pred glasovanjem v Strasbourgu dejal ruski zunanji minister Sergej Lavrov.

Svet Evrope je največja organizacija na evropski celini. Ustanovljen je bil pred 70 leti, ima pa 47 članic.