Dogovor je doslej omogočil izvoz več kot 9,7 milijona ton žita iz Ukrajine. Foto: Reuters
Dogovor je doslej omogočil izvoz več kot 9,7 milijona ton žita iz Ukrajine. Foto: Reuters

Kot so še sporočili, jim je pisna zagotovila uspelo dobiti ob pomoči Združenih narodov in Turčije. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je naznanil, da se bo izvoz žita nadaljeval že danes.

"Rusija meni, da so prejeta zagotovila trenutno zadostna, in nadaljuje izvajanje sporazuma," je v izjavi zapisalo rusko obrambno ministrstvo in dodalo, da so zagotovila prejeli zaradi sodelovanja ZN-ja in pomoči Turčije.

Ministrstvo je navedlo, da je Kijev zagotovil, da "humanitarnega koridorja in ukrajinskih pristanišč, določenih v interesu izvoza kmetijskih proizvodov, ne bo uporabil za izvajanje vojaških operacij proti Ruski federaciji", navaja AFP.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je vrnitev Rusije k dogovoru že pozdravil.

Tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva Ned Price je medtem pohvalil prizadevanja za obnovitev sporazuma, vendar je dejal, da je pomembno, da se dogovor ne le ponovno vzpostavi, temveč da se ga še ta mesec tudi obnovi. "To bo na koncu vneslo še več predvidljivosti in stabilnosti na trg ter pomagalo pri znižanju cen hrane," je še dodal.

Tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je pozdravil obnovitev sporazuma in se v telefonskem pogovoru zahvalil Erdoganu za njegovo vlogo pri pogajanjih.

Rusija "si pridržuje pravico odstopiti od dogovora"

Do odločitve Moskve, da nadaljuje sodelovanje, je prišlo dan po tem, ko je ruski predsednik Vladimir Putin turškemu kolegu Erdoganu dejal, da želi od Kijeva "resnična zagotovila", preden se bo izvajanje sporazuma lahko nadaljevalo.

Putin je nato opozoril, da si "Rusija pridržuje pravico odstopiti od dogovora, če Ukrajina ne bo spoštovala varnostnih zagotovil".

Čeprav je Koordinacijski center v Carigradu, ki nadzoruje izvoz, v torek dejal, da danes Črnega morja ne bo prečkala nobena ladja z žitom, pa je Erdogan po pogovoru med ruskim in turškim obrambnim ministrom v parlamentu naznanil, da se bo izvoz skladno z načrtom nadaljeval že danes.

Moskva je prejšnjo soboto sporočila, da ustavlja sodelovanje v sporazumu o izvozu žita, ki sta ga sprti strani ob posredovanju Združenih narodov in Turčije sklenili julija. Odgovornost za to so pripisali Ukrajini, ker je ta po ruskih navedbah z brezpilotnimi letalniki in plovili napadla rusko črnomorsko floto v Sevastopolu na Krimu.

Namen sporazuma je zmanjšati svetovno prehransko krizo, ki jo je konec februarja sprožila ruska invazija v Ukrajini. Dogovor je doslej omogočil izvoz več kot 9,7 milijona ton žita.

Rusija se je vrnila k sporazumu o izvozu žita