Teroristični napad v predmestju Moskve je pretresel Ruse. Foto: Reuters
Teroristični napad v predmestju Moskve je pretresel Ruse. Foto: Reuters

Zaharova se je pridružila dvomom ruskih obveščevalcev in uradnikov, ki ne verjamejo trditvam zahodnih obveščevalnih služb, da je teroristični napad na dvorano Crocus v petek zvečer izvedla džihadistična skupina Islamska država, čeprav je skupina sama po svojih kanalih na družbenih omrežjih prevzela odgovornost.

V Moskvi so prepričani, da za napadom stojijo zahodne države skupaj z Ukrajino. Kot je v ponedeljek dejal vodja ruske zvezne varnostne službe Aleksander Bortnikov, so napad sicer izvedli islamski skrajneži, a ob sodelovanju zahodnih in ukrajinskih obveščevalcev.

Bortnikov je tako ponovil stališče ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki je po aretaciji osumljencev za napad dejal, da so ti skušali pobegniti v Ukrajino.

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva je izrazila hvaležnost za besede podpore in sočutja, ki jih je Rusija z vsega sveta prejela po napadu, v katerem je bilo ubitih najmanj 139 ljudi.

Obveščevalne službe ZDA in drugih zahodnih držav menijo, da je napad najverjetneje izvedla veja Islamske države, ki se imenuje Korasan in deluje pretežno v Afganistanu in državah Srednje Azije.

Gre za eno najbolj zmogljivih in tudi aktivnih skupin znotraj Islamske države, ki pogosto kritizira ruskega predsednika Putina.