Prizor iz vasi v regiji Herson. Foto: EPA
Prizor iz vasi v regiji Herson. Foto: EPA

Rezničenko glede škode ni navedel več podrobnosti. Vojaška uprava v regiji je prebivalce pozvala, naj se zatečejo v zaklonišča za zračni napad, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Sorodna novica Rane Buče

Alarm za zračni napad je bil danes razglašen za več območij na vzhodu in jugu Ukrajine.

Rezničenko je v soboto sporočil tudi, da so ruske sile napadle mesto Dnipropetrovsk, pri čemer so bili ranjeni štirje ljudje, med njimi tudi 17-letnik.

Po podatkih regionalne vojaške uprave v Hersonu pa je ruska vojska od sobote več kot 50-krat obstreljevala Hersonsko oblast. Guverner Jaroslav Januševič je danes na Telegramu Rusijo obtožil terorizma in napadov na civiliste ter dodal, da je v napadih umrl en človek, dva pa sta bila ranjena.

Zaradi težkih razmer v mestu Herson, kjer ni zanesljivega dostopa do vode in električne energije, je ukrajinska vlada pred nekaj dnevi ukazala evakuacijo civilistov iz mesta.

Po navedbah ukrajinskih virov, ki jih je povzel DPA, so ruske sile s težkim topništvom napadle tudi okrožje Nikopol na jugovzhodu Ukrajine, ponoči pa sta po podatkih ukrajinske vojske dva ruska izstrelka zadela tudi kmetijo v bližini mesta Zaporožje na jugu države.

Ukrajina zbrala 144 milijonov evrov pomoči

Ukrajina je na sobotnem vrhu v Kijevu zbrala približno 144 milijonov evrov pomoči več kot 20 držav članic EU-ja za izvoz ukrajinskega žita v najrevnejše države, je sporočil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Kot je dejal po poročanju Radia Slovenija, bodo iz črnomorskih pristanišč v države, ki jih najbolj ogroža lakota, poslali do 60 ladij z žitom. Prispevek milijon evrov bo prek Svetovnega programa za hrano nakazala tudi Slovenija, je sporočilo slovensko zunanje ministrstvo.

V Kijevu znova vzpostavljena oskrba z elektriko

Štiri dni po uničujočem napadu na električno infrastrukturo v Kijevu je bila danes skoraj v celotnem mestu ponovno vzpostavljena oskrba z električno energijo, je sporočila vojaška uprava v mestu. Kljub temu pa bi se lahko zaradi velikega povpraševanja zgodili lokalni izpadi elektrike.

Večina storitev v povezavi z ogrevanjem, zagotavljanjem oskrbe z elektriko in vodo in storitvami mobilne telefonije je do nedelje začela normalno delovati, je še sporočila vojaška uprava.

Kijevski župan Vitalij Kličko, ki je bil deležen kritik ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega zaradi počasnega obnavljanja življenjsko pomembnih storitev, je za nemški časopis Bild povedal, da dela na poškodovani infrastrukturi potekajo "rekordno hitro".