Oleg Orlov. Foto: EPA
Oleg Orlov. Foto: EPA

70-letnega aktivista so obsodili zaradi objave kolumne v francoskem neodvisnem spletnem časopisu Mediapart, v kateri je kritiziral rusko vojsko in obsodil ruski napad na Ukrajino.

Sodišče ga je obsodilo zaradi diskreditacije ruske vojske in mu dosodilo dve leti in pol zapora. Pred poslopjem sodišča se je med izrekom kazni zbralo okoli 200 njegovih podpornikov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Za omenjeno dejanje je sodišče Orlova oktobra lani že obsodilo na plačilo globe 150.000 rubljev oziroma približno 1400 evrov, vendar je nato tožilstvo zahtevalo novo sojenje.

Organizacija Memorial, ki so jo oblasti v Moskvi razpustile decembra 2021, le nekaj mesecev pred začetkom invazije v Ukrajini, se je znotraj ruske civilne družbe uveljavila z ohranjanjem spomina na žrtve komunistične represije in kampanjami proti kršitvam pravic v Rusiji.

Manj kot leto dni po razpustitvi je organizacija prejela Nobelovo nagrado za mir skupaj z beloruskim aktivistom Alešem Bjaljackijem in ukrajinskim Centrom za državljanske svoboščine.

Sodišče v Moskvi obsodilo borca za človekove pravice Olega Orlova