Plavajoča jedrska elektrarna Akademik Lomonosov (desno). Rusija namerava tovrstne elektrarne ponuditi tudi drugim državam. Foto: Reuters
Plavajoča jedrska elektrarna Akademik Lomonosov (desno). Rusija namerava tovrstne elektrarne ponuditi tudi drugim državam. Foto: Reuters

"Projekt gradnje plavajoče jedrske elektrarne lahko danes razglasimo za uspešno dokončan," je sporočila ruska jedrska agencija Rosatom.

Elektrarna je sicer začela testno proizvajati elektriko konec lanskega leta, a v omejenem obsegu. V kraju Pevek bo nadomestila tamkajšnjo jedrsko in termoelektrarno, z električno energijo pa bo oskrbovala večinoma naftne ploščadi na območju. Na ploščadi bo omogočena tudi destilacija morske vode v pitno.

'Plavajoči Černobil' v polarnem morju

V okoljevarstveni organizaciji Greenpeace Russia opozarjajo, da je plovilo, imenovano Akademik Lomonosov, pravi "Černobil na ledu" oziroma 'jedrski Titanik', saj bi lahko kakršna koli nesreča resno ogrozila arktično okolje. Poleg tega pa je elektrarna tudi vir radioaktivnih odpadkov.

Rusija namerava izdelati floto plavajočih elektrarn

Rusija močno stavi na jedrsko energijo, svoje plavajoče jedrske elektrarne pa namerava ponuditi tudi drugim državam. Sama jih namerava v prihodnjih letih proizvesti za celo floto.
Jedrska elektrarna Akademik Lomonosov lahko po navedbah Rosatoma oddaljeno območje z energijo oskrbuje prihodnjih 40 let.

Slavnostno izplutje plavajoče jedrske elektrarne avgusta lani: