Odločitev sodišča je prebral sodnik Oleg Nefedov. Foto: Reuters
Odločitev sodišča je prebral sodnik Oleg Nefedov. Foto: Reuters

Rusko pravosodno ministrstvo je že v sredini meseca sporočilo, da je "vložilo upravno pravno zahtevo pri vrhovnem sodišču za uvrstitev mednarodnega javnega gibanja LGBT med ekstremistična gibanja in s tem za prepoved njegove dejavnosti v Rusiji". Ministrstvo je ob tem gibanju LGBT, ki deluje na ozemlju Ruske federacije, pripisalo "različne znake in manifestacije ekstremizma, vključno s spodbujanjem družbenega in verskega sovraštva".

Sodišče je zdaj ministrstvu ugodilo.

Istospolni aktivisti se bojijo, da bo ta odločitev pripeljala do aretacij in preganjanja članov te skupnosti.

Ta odločitev je del vse večjega omejevanja izražanja spolne usmerjenosti in spolne identitete v Rusiji, vključno z zakoni, ki prepovedujejo spodbujanje "netradicionalnih" spolnih odnosov in prepovedujejo pravno ali medicinsko spremembo spola. Od začetka ruske ofenzive na Ukrajino, ki jo Moskva pogosto prikazuje kot nujen boj proti zahodnim liberalnim vrednotam, je Moskva namreč okrepila pritisk tudi na skupnost LGBT.

Rusija vse bolj omejuje pravice različnim skupinam. Foto: Reuters
Rusija vse bolj omejuje pravice različnim skupinam. Foto: Reuters

Predsednik Vladimir Putin, ki naj bi kmalu napovedal, da se bo marca potegoval za nov šestletni predsedniški mandat, si že dolgo prizadeva za podobo Rusije kot varuhinje tradicionalnih moralnih vrednot v nasprotju z dekadentnim Zahodom. Lani je dejal, da lahko Zahod sprejme po njegovem mnenju "precej nenavadne novodobne trende, kot so več spolov in gejevske parade", vendar tega nima pravice vsiljevati drugim državam.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov je pred objavo sodne odločbe sicer dejal, da Kremelj ne spremlja zadeve in je tudi ne komentira.

Rusija je kot "skrajne" označila že več kot sto organizacij in skupin, ki se zavzemajo za določene človekove pravice, in opozicijske skupine ter na tej podlagi omogočila kazenski pregon njihovih članov.

Rusija: Gibanje LGBTIQ+ označeno za ekstremistično organizacijo