Rutte je trenutno začasni nizozemski premier do volitev, ki bodo 22. novembra. Foto: Reuters
Rutte je trenutno začasni nizozemski premier do volitev, ki bodo 22. novembra. Foto: Reuters

"Takšna vloga bi bila zanimiva, saj bi ponudila priložnost nekaj let prispevati k mednarodnemu prizorišču v obdobju dramatičnih svetovnih sprememb," je dejal Rutte v pogovoru za radijsko postajo Den Haag FM. "Je pa zelo velika možnost, glede na politično podporo za to, da bo ta položaj pripadel Evropejki, kar bi bilo tudi zelo dobro," je še dodal.

Rutte je nizozemski premier z najdaljšim stažem, odstopil pa je julija po razpadu njegove vlade, ko je tudi napovedal, da se umika iz nizozemske politike.

V preteklosti je že veljal za resnega kandidata za naslednika Stoltenberga, še preden so se članice Nata dogovorile, da zdajšnjemu generalnemu sekretarju podaljšajo mandat in ostanejo pri izkušenem voditelju v času ruske vojne v Ukrajini. Stoltenberg je sicer na čelu Nata od leta 2014, mandat pa so mu julija letos podaljšali že četrtič.

Nekatere članice zavezništva so prepričane, da je prišel čas za generalno sekretarko, a se jim do zdaj še ni uspelo poenotiti glede kandidatke.

Na vprašanje glede kakšne druge mednarodne vloge je Rutte odgovoril, da ga "delo s krajšim delovnim časom" predsednika Evropskega sveta ne zanima, medtem ko za predsednika Evropske komisije ne pripada pravi politični družini.