Ivo Sanader se je v vseh dozdajšnjih sodnih procesih izognil zaporni kazni. Foto: EPA
Ivo Sanader se je v vseh dozdajšnjih sodnih procesih izognil zaporni kazni. Foto: EPA

Zaporno kazen naj bi nastopil še danes, je potrdil tiskovni predstavnik zagrebškega županijskega sodišča Krešimir Devčić. Kot poroča hrt.hr, ga je policija že odpeljala v zapor Remetinec. Sanader je pred svojim domom pred odhodom dejal, da je po sodbi pripravljen na vse in da bo dokazal svojo nedolžnost. "Ni dokazov. To je smešno, sodba bi morala pasti. To je še ena predstava. Tu so moji odvetniki, če pridejo pome, bom šel. To je nesmiselno. To so laži, ena za drugo. Pripravljen sem na vse in dokazal bom svojo nedolžnost."

Hrvaško vrhovno sodišče je v torek začelo razpravo o pritožbah na prvostopenjsko sodbo 65-letnemu Sanaderju iz aprila 2017, ko je bil po pet let trajajočem sojenju, ki je bilo zaradi Sanaderjeve bolezni večkrat prekinjeno, obsojen na štiri leta in pol zapora zaradi malverzacij pri prodaji poslovne stavbe v Zagrebu. Tožilstvo se je na izrečeno sodbo takrat pritožilo in zahtevalo višjo kazen, in sicer 10 let. Sodišče je zdaj kazen zvišalo na šest let, vrniti pa bo moral tudi 2,3 milijona evrov (17 milijonov kun), ki jih je pridobil s kaznivim dejanjem.

V omenjenem primeru Planinska so bili na po leto dni zapora obsojeni še trije ljudje, vsem pa so kazni preoblikovali v družbenokoristno delo. Med trojico je bil tudi nekdanji hrvaški minister za regionalni razvoj Petar Čobanković, ki je prvi priznal svojo odgovornost in se s tožilstvom dogovoril o kazni.

Obtožnica v primeru Planinska je bila potrjena leta 2012 kot peti korupcijski primer izmed šestih, ki so jih sprožili proti Sanaderju, ki je nepričakovano odstopil s položaja predsednika vlade leta 2009.

Do zdaj še nobena sodba ni obveljala
Proti Sanaderju do danes ni bilo nobene veljavne pravnomočne ali nepravnomočne sodbe, ker je ustavno sodišče razveljavilo vse prejšnje sodbe zaradi postopkovnih napak in naložilo nova sojenja. Tako je bilo tudi v združenem primeru Hypo in Ina-Mol ter Fimi-media, ki so jih znova začeli. V obeh primerih je bil Sanader obsojen na večletne zaporne kazni.

Kot poroča spletni portal hrvaške radiotelevizije, se je novica o Sanaderjevi sodbi hitro razširila po saboru, ki razpravlja o interpelaciji vlade. Opozicija je sodbo izkoristila za napad na HDZ in vlado.