Marin je bila v parlament prvič izvoljena leta 2015. Foto: Reuters
Marin je bila v parlament prvič izvoljena leta 2015. Foto: Reuters

"Odločila sem se, da si na prihodnjem kongresu stranke septembra ne bom prizadevala za nadaljevanje vodenja SDP-ja," je povedala na novinarski konferenci v Helsinkih.

"Prihodnji teden bom začela delati kot poslanka, in upam, da bom lahko živela tudi bolj umirjeno," je dejala Marin in zanikala ugibanja, da bo kandidirala za predsednico države. Ob tem je pojasnila, da ni prejela nobene ponudbe za delo v kakšni mednarodni organizaciji v tujini.

Socialdemokrati so se 2. aprila na parlamentarnih volitvah uvrstili na tretje mesto in izgubili položaj najmočnejše parlamentarne stranke, novo vlado pa bo zdaj sestavljal nekdanji finančni minister Petteri Orpo, sicer vodja desnosredinske Stranke nacionalne koalicije (NCP).

Premierka Marin je kmalu po volitvah priznala poraz. Stranki NCP in desničarski stranki Finci je čestitala za rezultat, NCP-ju pa tudi za zmago. "Demokracija je povedala svoje," je takrat še dodala.

Na Finskem največja stranka v parlamentu tradicionalno dobi prvo priložnost za sestavo vlade in od devetdesetih let prejšnjega stoletja je ta stranka vedno zahtevala položaj predsednika vlade.