Sporni mural Mladića v Beogradu. Foto: EPA
Sporni mural Mladića v Beogradu. Foto: EPA

Karić se je s tem odzvala na nedavne Šapićeve besede, ko je na poziv k umiku Mladićevega murala v Beogradu odgovoril, da njemu ni znano, da je ta odgovoren za vojne zločine.

Županja prestolnice Bosne in Hercegovine se je v objavi na Facebooku tako ostro odzvala na besede novega župana in političnega zaveznika srbskega predsednika Aleksandra Vučića.

Šapića, ki je vodenje srbske prestolnice prevzel junija, je nevladna organizacija Pobuda mladih za človekove pravice (YIHR) pozvala, naj mestne oblasti izbrišejo mural Mladića, ki je bil naslikan na pročelje ene od stanovanjskih stavb v Beogradu julija lani.

Poslikava, na kateri obsojeni vojni zločinec nosi vojaško uniformo in salutira, je bila nato že naslednji dan tarča napada z barvo. Po tem je bil mural večkrat uničen in znova obnovljen od nasprotnikov in simpatizerjev Mladićeve zapuščine.

Mladiću dosmrtni zapor zaradi genocida

"Ne vem, kdo je kaj delal med vojno v Bosni, ker me tam ni bilo. Tisto, kar vem, je, da je Ratko Mladić branil srbski narod, in verjetno, če ne bi bilo njega, bi Srbi iz Bosne končali podobno kot Srbi na Hrvaškem. Ali je med vojno zakrivil vojne zločine, jaz zares ne vem," je izjavil Šapić in si tako nakopal jezo sarajevske županje.

Prizivni senat Mehanizma za mednarodna kazenska sodišča je junija lani v pritožbenem postopku nekdanjega poveljnika vojske Republike Srbske Mladića pravnomočno obsodil na dosmrtni zapor zaradi genocida v Srebrenici in drugih zločinov med vojno v BiH-u in s tem potrdil sodbo na prvi stopnji iz leta 2017. Med drugim je bil Mladić obsojen zaradi vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti med obleganjem Sarajeva.

Šapić, sicer nekdanji vaterpolist, je v preteklosti že povzročil razburjenje dela javnosti, ko je izrazil simpatije s četniškim gibanjem iz časa druge svetovne vojne.