Na mednarodni razstavi ILA sodeluje 600 proizvajalcev iz 30 držav. Foto: Reuters
Na mednarodni razstavi ILA sodeluje 600 proizvajalcev iz 30 držav. Foto: Reuters

"Danes jasneje kot kdaj koli prej vidimo, kako pomembno je imeti evropsko in nemško obrambno industrijo, ki lahko neprekinjeno proizvaja vse glavne vrste orožja in potrebno strelivo," je Scholz izjavil ob odprtju mednarodne letalske razstave ILA v Berlinu.

Opozoril je, da je Nemčija v preteklosti obrambno industrijo puščala na cedilu, a da je tega zdaj konec. "Ruski napad na Ukrajino, s katerim je Moskva kršila mednarodno pravo, je celotno Nemčijo postavila pred novo realnost varnostne politike," je pojasnil.

Zaradi tega je Scholz pozval k tesnejšemu sodelovanju med evropskimi partnerji v obrambni industriji, da bi se izognili morebitnemu podvajanju pri proizvodnji. Po njegovih besedah se je namreč treba osredotočiti na prednosti posameznih industrij, da bi spodbudili interoperabilnost med evropskimi oboroženimi silami.

Izrazil je prepričanje, da bi nemška industrija morala biti v ospredju, in dodal, da je vlada zainteresirana za okrepitev letalske in vesoljske industrije v Nemčiji in Evropi.

Scholz je med razstavo prav tako naznanil, da namerava Nemčija nabaviti dodatnih 20 bojnih letal eurofighter. Berlin je sicer že leta 2020 naročil 38 eurofighterjev, naročilo za novo dvajseterico pa bo oddal pred naslednjimi parlamentarnimi volitvami leta 2025.

Nemške letalske sile želijo zamenjati zastarela bojna letala tornado z eurofighterjem in trenutno imajo v svoji floti 138 teh letal.