Nemčija zavrača dobave naprednih tankov leopard. Foto: EPA
Nemčija zavrača dobave naprednih tankov leopard. Foto: EPA

Scholz je pod pritiski opozicije in tudi nekaterih v koaliciji, ki pričakujejo, da bo Nemčija pomagala Ukrajini, ki se na vzhodu države spopada z novo rusko ofenzivo, tudi s težkim orožjem, kot so tanki in protitankovske rakete. Do zdaj je Berlin pomagal z denarjem in vojaško opremo, vendar nekateri zahtevajo tudi pomoč v težkem orožju, s katerim bi se lahko ukrajinske sile bolje zoperstavile ruski vojski.

Nemčijo k pomoči v težkem orožju neposredno že več tednov poziva tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. V nedeljo je dejal, da morajo države, ki zadržujejo orožje, ki ga Kijev potrebuje, vedeti, da je usoda bitke odvisna tudi od njih.

Kot je poročala dopisnica RTV Slovenija iz Berlina Polona Fijavž, v največji opozicijski stranki krščanskih demokratov napovedujejo, da bodo prihodnji teden predlagali glasovanje o tem, da poleg denarja in druge opreme Nemčija dobavi Ukrajini tudi težko orožje.

"Obstaja več možnosti. Lahko se vojaško podprejo vzhodne države in one predajo orožje, težko orožje lahko neposredno dostavi nemška industrija ali pa vojska in to pozneje oskrbi industrija. Odločilno je, da se nekaj stori, ne pa da daje vlada vtis omahljivca. Ukrajini ne sme spodleteti," je dejal vodja parlamentarnega odbora za zunanjo politiko Roderich Kiesewetter.

Tudi koalicijski Svobodni demokrati pozivajo, da se to zgodi takoj, saj strah pred nadaljnjo eskalacijo vojne ne sme biti vodilo pri odločitvah, pravijo. In podobne glasove je slišati tudi iz stranke Zelenih. V SPD-ju pojasnjujejo, da je Nemčija že dobavila Ukrajini obrambne rakete, odobrila je tudi dobavo tankov T-72 iz nekdanje Vzhodne Nemčije, ki jih je dobavila Češka.

Scholz se zagovarja, da Nemčija deluje v dogovoru z zavezniki. Foto: Reuters
Scholz se zagovarja, da Nemčija deluje v dogovoru z zavezniki. Foto: Reuters

"Vlada je omogočila dostavo težkega orožja Ukrajini. Dovolila je dobavo tankov iz Češke in poskrbela za nadomestne, Nemčija je tukaj dejavna, dostavili smo rakete in obdelujemo seznam orožja, ki ga želi in potrebuje Ukrajina, in vse bomo naredili, da to omogočimo," je odločitve Berlina branila Saskia Esken iz vladajočih socialdemokratov.

Scholz tudi pojasnjuje, da vojska ta trenutek nima več orožja, ki bi ga lahko še dostavila, za nove tanke pa je potrebno urjenje, zato se o tem dogovarjajo z vzhodnimi partnerji. A stare obtožbe o omahljivosti Scholza so po poročanju Polone Fijavž te dni znova glasnejše, pritisk, tudi medijev, pa vse večji.

Za dobave orožja, ki ga Ukrajinci poznajo

Nemški kancler je tudi po današnjem pogovoru z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom, kanadskim premierjem Justinom Trudeaujem, predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen, francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom, generalnim sekretarjem Nata Jensom Stoltenbergom, britanskim premierjem Borisom Johnsonom ter voditelji Poljske, Italije in Japonske ostal pri svojih stališčih.

"Zagotovili bomo ustrezna sredstva za nakupe. Namen je okrepiti ukrajinsko vojsko, da bo lahko odbila ruski napad," je na novinarski konferenci po pogovoru dejal Scholz in na vprašanje, ali bo Nemčija dobavila Ukrajini tudi napredne tanke leopard, odgovoril, da so skupaj z zavezniki ugotovili, da je najbolj smiselno dobavljati orožje, ki ga Ukrajinci znajo uporabljati.

Po besedah Scholza bo Nemčija podprla svoje partnerje v zvezi Nato v vzhodni Evropi, "ki imajo na razpolago rusko izdelane orožne sisteme, ki se že uporabljajo v Ukrajini in jih je mogoče takoj namestiti". "Ni naključje, da so ugotovili enako – da je najbolj smiselno, če namestimo sisteme, ki jih imajo naši partnerji v Natu v vzhodni Evropi," je dejal.

Sorodna novica Kijev: Cilj nove ruske ofenzive sta prisvojitev ozemlja in uničenje ukrajinskih sil

Obrat v nemški politiki

Kot ugotavlja Financial Times, se je nemško stališče do oboroževanja Ukrajine od začetka ruske invazije bistveno spremenilo, saj je Scholz najprej odločno zavrnil dobavo orožja in vztrajal pri dolgoletni prepovedi izvoza smrtonosnega orožja na konfliktna območja.

A nekaj dni po izbruhu vojne je Scholz izvedel obrat in odobril dobavo stotine protitankovskih in protiletalskih raket Ukrajini. Nemčija je v Ukrajino poslala tudi mitraljeze, očala za nočno opazovanje, zaščitno opremo in nekaj vozil.

Scholz je tudi znatno povečal finančno pomoč, ki jo Nemčija zagotavlja Kijevu. Posebni sklad za pomoč državam, ki jih je prizadela kriza, vlagajo v svojo vojsko, se povečuje z 225 milijonov evrov na dve milijardi evrov, večina pa bo namenjena Ukrajini, je v petek sporočila vlada.

Scholz je dejal, da je vlada pozvala nemško orožarsko industrijo, naj navede, katero orožje lahko zagotovi v prihodnjih tednih. "Ukrajina je s tega seznama izbrala tisto, kar potrebuje, mi pa zagotavljamo denar, ki ga potrebujejo za nakup," je dejal.

Belgija in Nizozemska bosta dobavili težko orožje

V nasprotju z Nemčijo je Nizozemska napovedala, da bo Ukrajino podprla s pošiljko težjega orožja, kot so denimo oklepna vozila, je danes na Twitterju sporočil nizozemski premier Mark Rutte. Dodatno orožje za Ukrajino je obljubil v telefonskem pogovoru z ukrajinskim predsednikom.

"V pogovoru z Zelenskim sva z obrambno ministrico izrazila podporo Ukrajini, ki se spopada z novo rusko ofenzivo. Nizozemska bo v Ukrajino poslala težje orožje, vključno z oklepnimi vozili. Skupaj z zavezniki preučujemo možnost dobave dodatnega težkega materiala," je zapisal Rutte.

Nizozemska obrambna ministrica Kajsa Ollongren je ob tem zapisala, da je "s svojim ukrajinskim kolegom Oleksijem Reznikovom govorila o njegovi oceni trenutnih razmer". "Nizozemska še naprej podpira ukrajinske sile z vojaško opremo. Stojimo ob strani ukrajinskemu ljudstvu v boju za ozemeljsko celovitost in suverenost," je dodala.

Nizozemska je prve pošiljke orožja za Ukrajino sicer obljubila že kmalu po začetku ruske invazije 24. februarja, po navedbah obrambne ministrice pa so doslej v Ukrajino že poslali za več kot 50 milijonov evrov orožja in druge vojaške opreme.

Namero dodatnih pošiljk težkega orožja je nato Rutte potrdil še na skupni novinarski konferenci z belgijskim premierjem Alexandrom De Croojem, ki je napovedal enak korak. Kot sta dejala, bosta državi pri tem sodelovali z drugimi partnerji, a nista navedla, za katere države naj bi šlo.