Draghi od februarja 2021 vodi koalicijo narodne enotnosti, ki vključuje skoraj vse stranke v senatu, razen skrajno desnih Bratov Italije (Fratelli d'Italia) Giorgie Meloni. Foto: EPA
Draghi od februarja 2021 vodi koalicijo narodne enotnosti, ki vključuje skoraj vse stranke v senatu, razen skrajno desnih Bratov Italije (Fratelli d'Italia) Giorgie Meloni. Foto: EPA

Zaupnico Draghiju je podprlo 95 senatorjev, proti jih je glasovalo 39.

Tri vladne stranke – Liga, Naprej, Italija in Gibanje petih zvezd – se glasovanja niso udeležile.

Omenjene tri stranke niso sodelovale na nocojšnjem glasovanju o zaupnici, zaradi česar se bo končala Draghijeva vlada narodne enotnosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Draghi je na glasovanju sicer tehnično zmagal, vendar pričakovano izgubil večino. Pričakovati je, da bo Draghi še nocoj obiskal predsednika Sergia Mattarello in mu ponudil svoj odstop. Mattarella bi si lahko vzel nekaj dni časa, da se odloči o nadaljnjem postopku.

Draghijev načrt, da bi ohranil koalicijo in ostal v sedlu do konca mandata spomladi 2023, je tako propadel.

Naprej in Liga si želita predčasne volitve

Pred samim glasovanjem v senatu sta stranki Naprej, Italija Silvia Berlusconija in desničarska Liga Mattea Salvinija napovedali, da bo italijanski parlament razpuščen, sledile pa bodo predčasne volitve.

Omenjeni stranki nista želeli glasovati o resoluciji, na katero je bila vezana zaupnica, ker sta želeli glasovati o drugi resoluciji, ki bi iz vlade izključila Gibanje petih zvezd.

Sorodna novica "Draghi svojega statusa potencialnega rešitelja domovine še ni izgubil."

Nekdanji italijanski premier Berlusconi in vodja Lige Salvini sta sicer pred tem danes v skupni izjavi sporočila, da bosta podprla Draghija, a le z vlado, ki bo popolnoma prenovljena in v kateri ne bo Gibanja petih zvezd.

Draghi je dopoldne v senatu nakazal, da je pripravljen ostati na čelu vlade, če bodo stranke sklenile nov pakt zaupanja, hkrati pa je predstavil razloge za odstop in pogoje, pod katerimi je pripravljen še naprej voditi vlado.

Glasovanje vezano na nezaupnico, ki je spodnesla vlado

Svoj odstop je predsedniku države sicer ponudil že prejšnji teden, potem ko se Gibanje petih zvezd ni udeležilo glasovanja v senatu o ukrepih za pomoč pri spoprijemanju z energetsko krizo ter za vojaško pomoč Ukrajini v vrednosti 26 milijonov evrov. Po Draghijevi oceni je bilo s tem konec zaupanja, na katerem je temeljilo sodelovanje v koaliciji.

Vendar pa je Mattarella odstop zavrnil in Draghija poslal nazaj v parlament, da tam oceni nastali položaj.

Konec vlade narodne enotnosti v Italiji