Novi premier Severne Makedonije Hristjan Mickoski. Foto: Reuters
Novi premier Severne Makedonije Hristjan Mickoski. Foto: Reuters

Ta napoveduje bliskovit začetek. Kot pravi, imajo ljudje dovolj prepirov in potrebujejo delo, posvečenost, odgovornost in konkretne projekte. V svoji prisegi je uporabil ustavno ime Severna Makedonija, čeprav je prespanskemu sporazumu, s katerim so spremenili ime, od nekdaj nasprotoval, do zdaj pridevnika Severna ni uporabljal.

Novi premier je med glavnimi nalogami izpostavil boj proti korupciji in kriminalu, razvoj gospodarstva, konec selektivne pravice, političnih zapornikov, katastrofalnih razmer v zdravstvu, pa tudi izgradnjo dobrih odnosov s sosedi.

Še preden je sedel v premierski stolček, je za torek najavil predstavitev tuje naložbe, vredne 400 milijonov evrov, napoveduje znižanje davkov, višje plače in pokojnine ter za dve milijardi naložb v infrastrukturo.

"Dovolj časa smo že porabili na izmišljenih temah in etničnih vprašanjih. Zdaj je čas, da zavihamo rokave, rešimo težave, da bo to vlada gospodarstva in razvoja. Tega si vsi želijo," je napovedal.

Mickoski je prekinil tradicijo in v vlado ni povabil največje albanske stranke DUI, ki se je tako po 23 letih poslovila z oblasti. Njeno mesto je zasedla stranka Vredi, druga najmočnejša v albanskem bloku, v vladi pa sodeluje tudi manjša stranka Znam. V množici ministrov so le tri ženske.

Podpira evropsko pot, a "ne pod takšnimi pogoji"

V prisegi je Mickoski uporabil ustavno ime Severna Makedonija, česar denimo predsednica Gordana Siljanovska Davkova ob prisegi pred dobrim mesecem ni naredila. Pravi, da zato, da spomni na sramoto, ki so jo predhodniki s prespanskim sporazumom in novim imenom prinesli narodu. Narediti namerava vse, da bi popravil to napako, a pravi, da je trenutno nemočen, namerava pa za notranje potrebe še vedno uporabljati le ime Makedonija.

To napoveduje ponovno zaostritev odnosov z Grčijo, očitno pa tudi z Bolgarijo, saj Mickoski vztraja, da ne bodo spreminjali ustave po bolgarskem diktatu. V Sofiji zahtevajo vpis bolgarske manjšine, kar je postal tudi pogoj za začetek pogajanj z Evropsko unijo.

Novi premier sicer podpira evropsko pot, a ne pod takšnimi pogoji. V opoziciji pa ga obtožujejo, da manipulira, da je skrivnosten okoli napovedanih reform, da manjkajo številke in da svojih obljub ne bo mogel izpolniti.