Foto: Reuters
Foto: Reuters

Okoli 11. ure po srednjeevropskem času je šest nosačev prineslo krsto z gradu Balmoral, kjer je kraljica v četrtek umrla. Tam so se doslej od pokojne lahko poslovili najbližji sorodniki in uslužbenci.

Krsta je nato s pogrebnim vozom počasi krenila na pot proti Edinburgu. Hrastova krsta, pokrita s škotsko zastavo in vencem belega cvetja, je v spremstvu sedmih vozil do škotske prestolnice potovala približno šest ur, prečkala je številne vasi in mesta Aberdeen ter Dundee.

Ob poti so se zbrale množice ljudi, ki v tišini mirno spremljajo povorko vozil. Nekateri so tudi jokali ali metali cvetje pred pogrebni voz. Lokalni predstavniki so iz spoštovanja spustili glave.
Skozi naselja je konvoj vozil počasneje, v njem pa sta tudi kraljičina hči, princesa Anne, in njen mož, admiral Tim Laurence.

Krsta s posmrtnimi ostanki kraljice je prispela v Edinburg. Foto: Reuters
Krsta s posmrtnimi ostanki kraljice je prispela v Edinburg. Foto: Reuters

Škotska premierka Nicola Sturgeon je Elizabeto II. označila za izjemno žensko. "Žalosten in pretresljiv trenutek, ko njena visokost, kraljica, še zadnjič zapušča svoj ljubljeni Balmoral," je zapisala na Twitterju. "Danes, na njenem potovanju v Edinburg, se bo Škotska poklonila izjemni ženski," je dodala.

V Edinburgu bo krsta s pokojnico počivala v kraljevski rezidenci Holyroodhouse, v ponedeljek pa jo bodo novi britanski kralj Karel III., princesa Anne, princ Andrew in princ Edward pospremili v katedralo St. Giles, kjer bo ležala 24 ur. Tam bo imela javnost prvič možnost bedeti ob krsti, preden jo odpeljejo v London.

Pogreb kraljice Elizabete II. bo v ponedeljek, 19. septembra, v Westminstrski opatiji v Londonu.

Na tisoče ljudi vse od novice o kraljičini smrti polaga cvetje pred Buckinghamsko palačo in gradom Windsor. Kraljeva uprava je pozvala žalujoče, da odstranijo ovoje s cvetja, lahko pa poleg cvetja polagajo tudi pisma in kartice. Ne sprejemajo pa plišastih medvedkov, balonov, prižganih sveč ali drugih predmetov.

Ljudje so se od jutra zbirali ob poti krste. Foto: Reuters
Ljudje so se od jutra zbirali ob poti krste. Foto: Reuters

Karel III. razglašen za kralja na Škotskem, v Walesu in na Severnem Irskem

Dan po formalni razglasitvi Karla III. za novega britanskega kralja je bil za kralja razglašen tudi v Walesu, na Škotskem in Severnem Irskem. Množice so se zbrale na gradu v Cardiffu, na osrednji ulici Edinburga in pred gradom Hillsborough.

Ko je zadonel poziv Bog obvaruj kralja v Edinburgu, je bilo slišati tudi nekaj negodovanja. V tem mestu je protestnica nekaj minut pred razglasitvijo dvignila transparent s pozivom k odpravi monarhije, a so jo policisti odvedli stran.

Na Severnem Irskem pa se slovesne razglasitve novega kralja niso udeležili predstavniki republikanske stranke Sinn Fein. Kot je pojasnila njena predsednica Mary Lou McDonald, je razglasitev "namenjena tistim, ki so politično zavezani britanski kroni". Priznavajo pa "izjemno pozitivno vlogo, ki jo je kraljica odigrala pri napredku miru in spravi med našima otokoma", zato se bodo predstavniki Sinn Feina udeležili več dogodkov v počastitev pokojne monarhinje.

Karel III. pred Buckinghamsko palačo. Foto: Reuters
Karel III. pred Buckinghamsko palačo. Foto: Reuters

Razglasitev tudi v Avstraliji in na Novi Zelandiji

Karel III. je postal tudi kralj Avstralije in Nove Zelandije. Razglasitev je na slovesnosti v parlamentu v avstralskem glavnem mestu Canberra izvedel generalni guverner Avstralije David Hurley, v Wellingtonu na Novi Zelandiji pa premierka Jacinda Ardern.

Pahor čestital novemu kralju

Predsednik republike Borut Pahor je ob uradni potrditvi Karla III. za kralja Združenega kraljestva in držav Commonwealtha čestital novemu kralju. Kot je zapisal na Twitterju, mu je zaželel vse najboljše pri opravljanju pomembnega poslanstva. V čestitki Karlu III. je slovenski predsednik izrazil prepričanje, da se bodo tudi pod njegovim vodstvom nadaljevali razvejani in partnerski odnosi med Združenim kraljestvom in Republiko Slovenijo.

Pahor se je popoldne tudi vpisal v žalno knjigo, odprto v spomin na kraljico Elizabeto II.

Na slovesnosti v Canberri so bili navzoči poslanci in senatorji iz vseh političnih taborov. Ob koncu so predvajali britansko himno, ki zdaj namesto Bog obvaruj kraljico govori Bog obvaruj kralja, na pol droga spuščene zastave pa so znova dvignili.

Generalni guverner, ki v državi zastopa britansko krono, je označil Avstralijo za "nedokončan produkt", ki zdaj vstopa v novo obdobje. "Večina Avstralcev doslej ni poznala sveta brez kraljice Elizabete II., njena smrt predstavlja konec nekega obdobja," je dejal.

Predsednik avstralske vlade Anthony Albanese je dejal, da zaradi smrti kraljice vlada velika žalost. "Kraljico Elizabeto smo občudovali zaradi njenega občutka dolžnosti, zaradi njene zavezanosti prebivalcem Združenega kraljestva, ljudem Commonwealtha, vključno z Avstralijo, in svetu na splošno," je povedal.

Razglasitev Karla III. za kralja Avstralije je označil za zgodovinski dogodek in napovedal, da bo v Avstraliji 22. septembra dan žalovanja. Predtem bo premier Albanese z guvernerjem Hurleyjem odpotoval v Anglijo na pogreb kraljice.

Sorodna novica "Pomemben znak enotnosti" − William, Kate, Harry in Meghan znova skupaj

Podobna slovesnost kot v Canberri je potekala tudi v glavnem mestu Nove Zelandije. V parlamentu v Wellingtonu je premierka Jacinda Ardern slovesno oznanila, da je "njegova visokost kralj Karel III. razglašen za našega vladarja".

Dodala je, da je za Novo Zelandijo po smrti kraljice Elizabete II. nastopilo obdobje sprememb. "Kralj Karel je vedno izkazoval veliko naklonjenost našemu narodu," je dejala.

V karibski otoški državi Antigva in Barbuda so v soboto na slovesnosti v prestolnici St. John's prav tako potrdili Karla III. za svojega novega kralja, a je premier Gaston Browne kmalu zatem za britansko televizijo ITV dejal, da namerava v treh letih izvesti referendum o neodvisnosti od britanske monarhije.

Britanci se poslavljajo od kraljice Elizabete II.