Predsednica Čaputova je vlado pozvala k pripravi predčasnih volitev. Foto: AP
Predsednica Čaputova je vlado pozvala k pripravi predčasnih volitev. Foto: AP

Slovaški parlament je decembra lani izglasoval nezaupnico desnosredinski vladi premierja Eduarda Hegerja. Slovaška se je znašla v politični krizi, saj trenutna ustava ne dovoljuje predčasne razpustitve parlamenta in novih volitev.

Tri stranke iz leve opozicije so sprožile peticijo za spremembo ustave po vzoru drugih držav Evropske unije, ki jo je podpisalo 400.000 volivcev.

Predsednica Zuzana Čaputova je nato pozvala k izvedbi referenduma in predčasnim volitvam.

Referendumsko vprašanje ljudi sprašuje, ali se strinjajo s spremembo ustave, ki bo omogočila predčasne volitve z razpustitvijo parlamenta ali z referendumom.

Referendum je na Slovaškem veljaven le, če se ga udeleži vsaj 50 odstotkov volilnih upravičencev. Prag udeležbe so Slovaki doslej na osmih referendumih dosegli le na izrekanju o vstopu v EU pred 20 leti.

Premier Heger ne bo glasoval

Premier Heger je sporočil, da se ne bo udeležil referenduma, saj po njegovih besedah to nima smisla. Heger je sicer na položaju premierja leta 2021 nasledil strankarskega kolega Igorja Matoviča, ki je odstopil zaradi kritik vodenja med pandemijo covida-19.

Naslednje redne volitve so v državi sicer predvidene prihodnje leto, v primeru predčasnih volitev pa trenutni vladi grozi poraz. Volišča so danes na Slovaškem odprta od 7. do 22. ure.