Novi predsednik vlade Eduard Heger in predsednica Zuzana Čaputova. Foto: EPA
Novi predsednik vlade Eduard Heger in predsednica Zuzana Čaputova. Foto: EPA

Igor Matovič tako ostaja član vlade, prevzel bo vodenje finančnega ministrstva, ki ga je doslej vodil prav Heger. Hkrati bo postal tudi podpredsednik vlade.

Ministrstvo za zdravje bo po odstopu Mareka Krajčija prevzel Vladimir Lengvarsky. Vsi trije sicer pripadajo vladajoči stranki Običajni ljudje in neodvisne osebnosti (OLaNo).

Iz iste stranke so tudi slovaški notranji minister Roman Mikulec, minister za obrambo Jaroslav Nad, minister za kmetijstvo Jan Mičovsky, minister za okolje Jan Budaj in ministrica za kulturo Natalija Milanova.

Ivan Korčok iz stranke Svoboda in solidarnost (SaS) bo še naprej vodil zunanje ministrstvo. Znotraj vladajoče koalicije sicer ni sprememb pri razdelitvi ministrskih stolčkov, sedem jih pripada stranki OLaNO, strankama Mi smo družina ter SaS po tri, stranki Za ljudi dva.

V vladni krizi je odstopil tudi slovaški minister za delo, socialne zadeve in družino, novi minister še ni bil imenovan, poroča slovaška tiskovna agencija TASR.

Konec vladne krize po nakupu cepiva Sputnik V

Z imenovanjem novega slovaškega premierja se je končala mesec dni trajajoča vladna kriza, ki jo je sprožil nakup ruskega cepiva proti covidu Sputnik V.

Takratni premier Matovič je cepivo kupil brez posvetovanja s koalicijskimi partnericami. Te so zahtevale njegov odstop, v nasprotnem primeru pa zagrozile z odhodom iz koalicije. Vse štiri stranke so zdaj pristale na novo vlado pod vodstvom Hegerja.