PSOE in Unidas Podemos skupaj ne bosta imela dovolj mandatov za večino v parlamentu. Foto: Reuters

Socialisti premierja Pedra Sáncheza so v nedeljo slavili in bodo imeli odslej v 350-članskem spodnjem domu parlamenta 120 poslancev, kar je tri manj kot doslej. Podporo je izgubil tudi Podemos, ki bo imel po novem 35 namesto 42 poslancev.

Stranki imata skupaj 155 poslancev, kar ne zadostuje za absolutno večino 176 poslancev v parlamentu, zato bosta potrebovali podporo manjših strank.

Premier je na novinarski konferenci z vodjo Podemosa Pablom Iglesiasom povedal, da se bosta posvetovala z drugimi strankami, da "bi dosegli stabilno in trajno večino, ki ne bo omogočila zgolj potrditve v parlamentu, ampak tudi vlado do konca zakonodajnega mandata". Ta traja štiri leta.

Iglesias pa je povedal, da želita stranki oblikovati "progresivno koalicijsko vlado". "Volitve so pokazale (...), da je zdaj tisto, kar je bila aprila zgodovinska priložnost, postalo zgodovinska nujnost," je poudaril.

V prihodnjih tednih se bodo pogovarjali o podrobnostih programa in sestave vlade, je dodal vodja Podemosa. Sam bo v skladu z danes sklenjenim prevzel podpredsedniško mesto.

Če se bo strankama uspelo dogovoriti, bo to prva koalicijska vlada v sodobni zgodovini Španije.

Stranki sta se o koaliciji pogajali že po aprilskih volitvah, a se jima ni uspelo dogovoriti.

Podemos je zahteval vstop v koalicijo, vodja PSOE-ja Sánchez pa je želel vladati sam. Pogovori so propadli septembra.

Ciuadadanos zavrnil podporo levi koaliciji

Medtem so v stranki Ciudadanos (Državljani) po poročanju Reutersa zavrnili podporo koaliciji PSOE-ja in Unidas Podemosa. Poudarili so, da je premier Sánchez še pred kratkim dejal, da "ne more spati z mislijo, da bi oblikoval koalicijo s Podemosom, zdaj pa bodo živeli skupaj".

Podobno se je odzval tudi vodja glavne opozicijske Ljudske stranke Pablo Casado. "Nič več ga ne skrbi, da bo Pablo Iglesias v njegovi vladi, številne Špance pa skrbi ta dogovor, ki je bil pravkar oznanjen," je zapisal na Twitterju.

V torek so Državljani pozvali k oblikovanju velike koalicije s PSOE-jem in konservativno Ljudsko stranko (PP).

Državljani PSOE in PP pozivajo, naj bosta odgovorna in z njimi skleneta zmerni dogovor, ki bo koristen za državo, so sporočili v desni stranki.