Pripadniki Kforja v bližini meje med Kosovom in Srbijo. Fotografija je simbolična. Foto: Reuters
Pripadniki Kforja v bližini meje med Kosovom in Srbijo. Fotografija je simbolična. Foto: Reuters

Srbsko tožilstvo je trojico policistov, identificiranih kot B. S., R. Z. in S. M., ovadilo zaradi neupravičene proizvodnje, posesti, nošenja in prometa z orožjem ter eksplozivnimi snovmi.

Vsi trije so bili namreč ob prijetju v oboroženi z avtomatskimi puškami, strelivom, zemljevidi, napravami GPS in drugo opremo, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Višje sodišče v Kraljevu je zdaj potrdilo obtožnico zoper policiste in hkrati odpravilo njihov pripor, s čimer se bodo lahko branili s prostosti.

Aretacija treh specialcev 14. junija je še poglobila napetosti med Beogradom in Prištino. Na severu Kosova, kjer biva večinsko srbsko prebivalstvo, so v času aretacije policistov sicer potekali protesti proti aretaciji treh kosovskih Srbov, ki so jih prijele kosovske oblasti.

Srbija o vdoru na ozemlje, Kosovo o ugrabitvi

Srbsko notranje ministrstvo je takrat trdilo, da so specialce v "polni bojni opremi" aretirali "globoko na ozemlju Srbije", domnevni vdor na srbsko ozemlje pa so označili za teroristično dejanje.

Priština na drugi strani trdi, da so srbske oblasti kosovske specialce aretirale na območju Kosova, zato aretacije dojemajo kot ugrabitev, poroča portal N1. Namestnik kosovskega ministra za zunanje zadeve Krešnik Ahmet je za Radio Svobodna Evropa zdaj povedal, da so bili specialci med priporom zaprti v "nečloveških razmerah".

Sorodna novica Več tisoč Srbov na protestu v Mitrovici. V Srbiji aretirali tri kosovske policiste.

Kurti: Srbija mora odgovarjati za ugrabitev

"Potrjujemo, da so bili trije ugrabljeni policisti izpuščeni. Čeprav smo veseli, da so se vrnili k svojim družinam, je ta ugrabitev resna kršitev človekovih pravic in jo je treba kaznovati," je v odzivu tvitnil kosovski premier Albin Kurti in dodal, da mora Srbija za aretacijo odgovarjati.

Mednarodna skupnost pozdravlja izpustitev

Potezo Srbije je pozdravil madžarski premier Viktor Orban, ki je srbskega predsednika Aleksandra Vučića med pogovori v Srbiji pretekli teden pozval, naj razmisli o izpustitvi policistov. Danes je na Twitterju zapisal, da Madžarska zelo ceni ta korak Srbije, ki je jasen dokaz strateškega sodelovanja med Madžarsko in Srbijo ter vzajemne zavezanosti miru in stabilnosti na Balkanu.

Albanski premier Edi Rama je dejal, da to odpira pot k umiritvi razmer in dialogu, poroča portal Kosovo Online. Predtem je zagrozil, da se bodo odnosi med Albanijo in Srbijo močno poslabšali, če Beograd ne bo izpustil treh kosovskih policistov.

Oglasila se je tudi slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon in pozdravila izpustitev policistov. To je nujen korak, vendar pa je potrebnih še več korakov v smeri normalizacije odnosov med stranema. Obe strani morata narediti vse za umiritev napetosti, je dejala po zasedanju zunanjih ministrov v Luxembourgu.

V razpravi ministrov je bilo sicer po njenih besedah izrečenih kar nekaj ostrih kritik, predvsem na račun Kosova, češ da tudi današnja izpustitev kosovskih policistov kaže, da je Srbija bolj konstruktivna. "Vendarle pa bi rekla, da gre za poziv obema stranema, da storita vse za normalizacijo razmer na severu Kosova in vrnitev k dialogu," je še povedala.

Glavno sporočilo današnjega zasedanja je po ministričinih besedah poziv Kosovu, da čim prej ponovi volitve v štirih večinsko srbskih občinah na severu države, na katerih bi sodelovali tudi kosovski Srbi. Naslednji korak po uspešno izpeljanih volitvah pa bi bila vzpostavitev skupnosti srbskih občin.

Pojasnila je, da je politični pritisk, zlasti na Kosovo velik. Pri tem ni izključila možnosti, da bi se politika EU do Kosova v primeru nekonstruktivnosti še zaostrila. Dodala je, da o dodatnih ukrepih proti Kosovu danes niso razpravljali.

Kosovo pripravljeno na vnovično izvedbo volitev

Razmere na severu Kosova so napete od izvolitve etničnih Albancev na aprilskih županskih volitvah v štirih večinsko srbskih občinah – na severu Mitrovice, Leposaviću, Zubinem Potoku in Zvečanu. V teh občinah Srbi pripravljajo proteste, odkar so novoizvoljeni župani želeli konec maja prevzeti položaje v občinskih stavbah. Najhujši incident se je zgodil v Zvečanu konec maja, ko je bilo v nemirih ranjenih 30 pripadnikov Kforja.

Po ločenem sestanku visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU-ja Josepa Borrella s Kurtijem in Vučićem pretekli teden v Bruslju, je kosovski premier sporočil, da je Priština pripravljena na izvedbo novih volitev v štirih občinah na severu države, pa tudi na umik kosovske policije iz tamkajšnjih občinskih poslopij.

Vučić pa je po pogovoru z Borrellom in posebnim predstavnikom EU-ja za dialog med Beogradom in Prištino Miroslavom Lajčakom poudaril, da razume njuno željo po umiritvi razmer na severu Kosova, a da ni prepričan, da je bil na srečanju narejen korak v smeri umiritve razmer.