Prebežniki na balkanski poti. Foto: EPA
Prebežniki na balkanski poti. Foto: EPA

Sodišče meni, da policija potencialnih prosilcev za azil brez ustreznega postopka ne more več vračati v Slovenijo – in od tod po znani verigi predaj v BiH.

Aktivisti Združenja za pravne študije o imigraciji ASGI so dolgo iskali primer, s katerim bi lahko pred sodiščem izbijali prakso vračanja prebeglih prebežnikov v Slovenijo brez azilnih postopkov. Nazadnje so ga našli: 27-letnega Pakistanca Mahmuda.

Ta je bil v domovini deležen diskriminacije zaradi homoseksualnosti, in ko so ga julija lani v Italiji prestregli policisti, jim je povedal, da hoče vložiti prošnjo za mednarodno zaščito. Toda policisti so mu namesto tega zaplenili telefon, ga prisilili v podpis dokumenta, ki ga ni razumel, ga skupaj z drugimi naložili v vozilo, odpeljali do meje in mu s palico zagrozili, naj odide v Slovenijo. Tam so skupino aretirali slovenski policisti, in tako naprej do begunskega taborišča Lipa v Bosni. Tam so ga izsledili pravniki omenjenega združenja. Rimskemu sodišču je nato predstavil fotografsko gradivo o nasilju, ki ga je bil deležen na balkanski poti.

Sodišče: Vračanje migrantov Sloveniji ni zakonito

Prva tovrstna razsodba

Sodišče zdaj notranjemu ministrstvu nalaga, naj Mahmudu zagotovi vrnitev v Italijo, prouči njegovo prošnjo za azil in pokrije vse sodne stroške zanj. Po razsodbi so tovrstni izgoni v nasprotju z italijanskimi zakoni in ustavo, Listino Evropske unije o temeljnih človekovih pravicah in celo z dvostranskim sporazumom s Slovenijo. Gre za prvo tovrstno razsodbo, ki utegne postati pomemben precedens.

Sorodna novica "Prebežniki nimajo hrane in vode za preživetje, pijejo iz luž in kurijo vse, kar imajo"

Na italijanskem notranjem ministrstvu odločitve sodišča ne komentirajo. Na vprašanje, ali bo razsodba vplivala na delo obmejne policije, še niso odgovorili.

V Furlaniji-Julijski krajini kritični

Predsednik Furlanije-Julijske krajine Massimiliano Fedriga je bil kritičen do odločitve sodišča v Rimu, ki je v primeru tožbe pakistanskega prebežnika razsodilo, da gre pri praksi vračanja prebežnikov iz Italije v Slovenijo na podlagi dvostranskega sporazuma med državama za nezakonito prakso, poroča STA.

Odločitev sodišča je Fedriga označil za neverjetno, saj tudi druge države prebežnike vračajo. S tem se po oceni člana desne Lige krši pravica Italije do obrambe njenih meja.