Tovorna ladja, ki je prevažala kokain in jo je prestregla španska policija. Foto: EPA
Tovorna ladja, ki je prevažala kokain in jo je prestregla španska policija. Foto: EPA

Ladjo Orion V, ki je bila na poti iz Latinske Amerike na Bližnji vzhod, so zaradi suma tihotapljenja mamil nadzorovali že dve leti in jo večkrat tudi preiskali, a do torka mamil niso našli.

Šele v skupni pomorski in zračni operaciji, v kateri so sodelovali tudi Togo in ZDA, so v torek našli kokain, ki je bil skrit v zabojniku za krmo za živino, je sporočila španska policija in pojasnila, da je njegova ulična vrednost ocenjena na 105 milijonov evrov. V akciji so prijeli 28 članov posadke iz devetih držav.

Po navedbah španske policije se je ladja pred torkovo racijo ustavila v približno desetih pristaniščih. Kot so še navedli, so tihotapci začeli uporabljati tovorne ladje za prevoz živine, ker je mamila težje izslediti.

"Mednarodne organizacije na novo izumljajo prevoz mamil iz Latinske Amerike v Evropo in pri tem uporabljajo živino, da bi otežile nadzor in lokalizacijo," so pri policiji zapisali v izjavi za javnost.

Ladja Orion V je bila podobna tovorni ladji Blume, ki je prav tako plula pod zastavo Toga in so jo sredi meseca z enako količino kokaina prav tako zasegli jugovzhodno od Kanarskih otokov. Španska policija je tako v januarju skupaj zasegla devet ton kokaina.

Španija je vstopna točka za mamila v Evropi zaradi bližine severne Afrike, ki je glavni vir hašiša, in tesnih vezi s svojimi nekdanjimi kolonijami v Latinski Ameriki, ki so glavne proizvajalke kokaina.