Španija je lani sprejela zakonodajo
Španija je lani sprejela zakonodajo "samo da pomeni da", ki pa je paradoksalno nekaterim spolnim prestopnikom zaradi lukenj v zakonu znižala zaporne kazni. Foto: EPA

Oktobra lani sprejeta zakonodaja o spolnem nasilju določa, da pasivnost žrtve ne velja za privolitev v spolni odnos. Zakon je s tem odpravil razliko med spolno zlorabo in posilstvom ter uzakonil načelo "samo da pomeni da". Žrtvam spolnih napadov tako ni več treba dokazovati, da so se napadom upirale.

Poleg tega zakon zaostruje določila glede nadlegovanja na ulici, širi spolno vzgojo v šolah in krepi zaščito žrtev spolnega nasilja.

Vendar pa je zakon omogočal tudi znižanje kazni za nekatera kazniva dejanja. Po navedbah sodstva je bilo zaradi vrzeli v zakonu doslej predčasno izpuščenih več kot sto storilcev kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost, v več kot tisoč primerih pa so storilcem znižali zaporne kazni, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Znova uvedena razlika med spolno zlorabo in posilstvom

Španski premier Pedro Sanchez se je žrtvam spolnega nasilja takrat opravičil za "neželene učinke" zakonodaje in obljubil popravke.

Sorodna novica Španski parlament potrdil zakon "samo ja pomeni ja"

Načrtovane spremembe bodo zaostrile nekatere kazni, ki so bile z lani sprejetim zakonom znižane.

Trenutno veljavna zakonodaja je namreč združila prej ločeni kaznivi dejanji spolne zlorabe in spolne agresije oz. posilstva, da žrtvam ne bi bilo treba dokazovati nasilja, vendar je bila najnižja zagrožena zaporna kazen nižja od prej zagrožene kazni za posilstvo.

Spremembe zakonodaje, ki jih je izglasoval spodnji dom parlamenta, znova uvajajo razlikovanje, ki je odvisno od dokazov. Spremembe mora potrditi še zgornji dom parlamenta.

Vladajoči socialisti in republikanci podprli spremembe

Sprememba zakona je bila v 350-članskem parlamentu sprejeta z 233 glasovi za, 59 proti in štirimi vzdržanimi glasovi.

Za spremembo so poleg vladajoče stranke socialistov (PSOE) glasovali tudi republikanci, največja stranka desne opozicije. Koalicijska stranka Podemos (UP) je glasovala proti.

Podemos: Breme dokazovanje znova na žrtvah

Podemos trdi, da spremembe prelagajo breme nazaj na žrtve, saj morajo te za višje zaporne kazni napadalca dokazati, da so dobile poškodbe spolnih organov, namesto da bi se zakonodaja osredotočala zgolj na njihovo privolitev.

Ministrica za enake možnosti in članica stranke UP Irene Montero je bila razočarana, ker se koalicijski partnerji niso mogli dogovoriti o skupnem predlogu sprememb. "Danes je žalosten dan, najtežji, kar sem jih doživela v tem parlamentu, odkar sem ministrica. To ni korak naprej, ampak korak nazaj na področju pravic žensk," je dodala.