Napad je pretresel špansko javnost. Foto: Reuters
Napad je pretresel špansko javnost. Foto: Reuters

25-letni Jasine Kanja bo v priporu zaradi suma, da je izvedel "umor v teroristične namene", je v sporočilu za javnost navedlo sodišče v Madridu, pristojno predvsem za primere terorizma.

Policija je domnevnega storilca prijela na kraju krvavega dejanja, do katerega je prišlo minulo sredo v južnem pristaniškem mestu Algeciras.

Osumljenec je najprej vstopil v cerkev San Isidro, kjer naj bi z mačeto napadel 74-letnega duhovnika in ga po podatkih notranjega ministrstva "hudo ranil". Zatem je stekel v bližnjo cerkev La Palma, kjer naj bi z mačeto napadel cerkovnika, mu sledil na ulico in zatem smrtno ranil.

Po mnenju sodišča se domnevna izvedena dejanja "lahko opredelijo kot usmerjen džihadistični napad, tako proti duhovnikom, ki izpovedujejo katoliško vero, kot proti muslimanom, ki po mnenju osumljenca ne upoštevajo Korana".

Dosedanje ugotovitve preiskave kažejo, da je osumljenec deloval sam in "ni računal na pomoč tretjih oseb", je dodalo sodišče.

Moški naj bi bil sicer že nekaj časa pod drobnogledom policije zaradi možne radikalizacije. V državi je bival nezakonito in so ga nameravali izgnati, je pred dnevi sporočilo notranje ministrstvo.