Srbski zunanji minister Ivica Dačić predstavniku srbske skupnosti na Hrvaškem očita poskus rušenja enotnosti Srbov. Foto: EPA
Srbski zunanji minister Ivica Dačić predstavniku srbske skupnosti na Hrvaškem očita poskus rušenja enotnosti Srbov. Foto: EPA

V političnem vodstvu hrvaških Srbov pa so opozorili na napačno politiko Beograda do hrvaških Srbov med vojno na Hrvaškem.

Dačić je v oddaji Oko na srbski javni televiziji (RTS) v sredo zvečer med drugim dejal, da je bila Miloševićeva udeležba na slovesnosti poskus rušenja enotnosti Srbov na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini, Črni gori in Srbiji. Dejal je, da Srbi v preostalih treh državah ne podpirajo te poteze srbske skupnosti na Hrvaškem.

Milošević je bil na parlamentarnih volitvah na Hrvaškem 5. julija izvoljen za poslanca, nato je kot član koalicijske Samostojne demokratske srbske stranke (SDSS) postal podpredsednik hrvaške vlade, pristojen za družbene dejavnosti ter človekove in manjšinske pravice. V sredo se je kot prvi visoki državni uradnik iz vrst srbske manjšine udeležil hrvaške slovesnosti ob obletnici Nevihte, za katero v Srbiji opozarjajo, da jo je spremljalo etnično čiščenje Srbov iz Hrvaške.

Pupovac opozoril na napačno politiko Beograda

Dačiću je v oddaji odgovoril predsednik SDSS-a in poslanec v hrvaškem parlamentu Milorad Pupovac, ki je poudaril, da obtožbe na račun Miloševića predstavljajo najslabšo srbsko tradicijo. Dačića, ki je veljal za enega najtesnejših sodelavcev nekdanjega srbskega predsednika Slobodana Miloševića, je spomnil, da so odgovorni za srbsko politiko imeli priložnost ustaviti eksodus Srbov iz Hrvaške, če bi sprejeli mednarodne načrte za avtonomijo Srbov na Hrvaškem v 90. letih prejšnjega stoletja.

Pupovac je povedal, da so hrvaški Srbi tudi takrat opozarjali Beograd, da takratna srbska politika ni bila dobra za rojake na Hrvaškem.

Poudaril je še, da je bilo v sredo na slovesnosti v Kninu opaziti odmik od vojne retorike. Ocenil je, da je to prvi korak k razbremenitvi posledic vojne in dostojanstvenemu bivanju Srbov na Hrvaškem.

Pupovac je bil danes v kraju Uzdolje nedaleč od Knina, kjer je imela srbska skupnost na Hrvaškem spominsko slovesnost za civilne srbske žrtve po Nevihti. Napovedal je, da bodo imeli v prihodnjih dneh podobne spominske slovesnosti tudi v drugih krajih, kjer so bili med Nevihto leta 1995 in po njej ubiti srbski civilisti. Komemoracije v vasi Grubori pri Kninu se bo 24. avgusta po napovedih udeležil tudi podpredsednik hrvaške vlade in minister za veterane Tomo Medved, ki je član vladajočega HDZ-ja.

Hrvaški državni vrh je na sredni proslavi uradno obžaloval tako hrvaške kot srbske žrtve v vojni na Hrvaškem med letoma 1991 in 1995. Premier Andrej Plenković je med drugim dejal, da legitimna pravica Hrvaške do obrambe ne more biti opravičilo za zločin in da je vsak tovrsten zločin grda brazgotina na pravičnem obrazu in obrambnem značaju vojne, ki so jo vodili Hrvati.

Medtem se na Hrvaškem nadaljujejo sovražna dejanja do Srbov. V Splitu so tako na avtomobil z beograjskimi registrskimi oznakami neznanci napisali "Ubij Srba" in "ZDS (Za dom spremni) ter "Prižgi traktor", kar je povezano z odhodom Srbov med Nevihto, ko so iz Hrvaške pobegnili večinoma v traktorskih kolonah. Policija storilce še išče.