Predsednik Srbije in nekdanji predsednik SNS-a Aleksandar Vučić. Foto: Reuters
Predsednik Srbije in nekdanji predsednik SNS-a Aleksandar Vučić. Foto: Reuters

Volilni uspeh SNS-a je v nedeljo zvečer predstavil predsednik Srbije in nekdanji predsednik stranke Aleksandar Vučić, ki pa je priznal, da izidi v Nišu niso takšni, kot bi si jih želeli.

V Nišu, tretjem največjem mestu v Srbiji, je SNS po vseh preštetih glasovih dobil 30 od skupno 61 mandatov, s 16 mandati pa ji sledi lista Dragana Milića, ki računa na oblikovanje večine z drugimi opozicijskimi strankami.

Iz ust opozicijskih politikov v Nišu je bilo slišati, da bodo že danes začeli pogovore in poudarili, da ne nameravajo sodelovati s SNS-om.

Milić je v zmagovalnem govoru dejal, da je "Niš od danes svobodno mesto" in da mesta nikoli več ne bo upravljala "nevidna beograjska roka".

Opozicija in SNS imata enako število mandatov, tako da bo za sestavo mestne koalicije odločujoč mandat Ruske stranke, poroča srbski portal N1.

Vladajoča stranka medtem slavi prepričljivi zmagi v dveh največjih krajih, Beogradu in Novem Sadu, kjer je osvojila večino.

Po navedbah premierja in aktualnega predsednika SNS-a Miloša Vučevića je strankarska lista slavila na vseh nedeljskih lokalnih volitvah z izjemo štirih krajev na skrajnem severu in jugu, kjer večino volilnega telesa tvorijo pripadniki madžarske oziroma bošnjaške manjšine.

Volitve v Beogradu in na predčasnih parlamentarnih volitvah so zaznamovale tudi obtožbe o domnevnih nepravilnostih, o katerih so poročali tako domači kot tuji opazovalci. Nič drugače ni bilo v nedeljo, ko so z volišč prihajala poročila o nepravilnostih, kot sta kupovanje glasov in organizirana dostava volivcev z avtobusi na volišča.

Opozicija je pred ponovnim razpisom volitev postavila več zahtev glede volilnih pogojev. Ker oblast ni izpolnila vseh zahtev, je del opozicijskih strank volitve v Beogradu bojkotiral.

Napredna stranka Aleksandra Vučića zmagovalka lokalnih volitev v Srbiji

V Srbiji je "težko govoriti o regularnih volitvah"

V Srbiji je težko govoriti o regularnih volitvah, je medtem dejal srbski novinar in urednik pri srbski tiskovni agenciji Fonet Đorđe Vlajić.

Uspeh opozicije v osrednjem mestu južne Srbije Vlajić označuje za veliko presenečenje. Da SNS nima večine za sestavo tamkajšnje mestne oblasti, pa pripisuje njegovemu slabemu delovanju v preteklem mandatu, ko so stranki pogosto očitali korupcijo in arogantnost.

"Milić je vrhunski kirurg, ki se je s svojo ekipo zelo potrudil pri odpravi čakalnih vrst za operacije. Namesto priznanja ga je vodstvo kliničnega centra napadlo in omalovaževalo ta dosežek. Državljani so to videli drugače, in ko je pred volitvami vstopil v politiko, je dobil največ podpore med opozicijskimi listami," je še pojasnil.

Glede poročil o nepravilnostih je Vlajić dejal: "Ker so na oblasti Vučićevi naprednjaki, je težko govoriti o regularnih volitvah."

Dodal je, da opozicijske stranke in opazovalci vlagajo kazenske ovadbe, a jih tožilstvo praviloma ne obravnava, ne glede na to, kako očitna je kršitev zakona.

Sorodna novica Lokalne volitve v Srbiji minile v znamenju incidentov. SNS zmagal.

Analitik je opozoril, da oblasti niso storile dovolj za upoštevanje priporočil urada Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi za demokratične institucije in človekove pravice (ODIHR) za izboljšanje volilnih pogojev. "Nekaj kozmetičnih sprememb zakonodaje je bilo, vendar je bilo volilno okolje na splošno zelo slabo, predvsem ko gre za medije, ker je imela opozicija zelo omejen dostop do elektronskih medijev z nacionalno pokritostjo, predvsem javnih servisov," je pojasnil.

Nesoglasja v opoziciji so Vučiću po mnenju Vlajića samo koristila. "Kaže, da je opozicija plačala račun zaradi razhajanj glede udeležbe na ponovljenih volitvah pod nič kaj boljšimi pogoji kot 17. decembra lani. Različne politične ocene, ambicije in nečimrnost so razdelile opozicijo. To je dobršen del državljanov oddaljilo od volitev. Ostali so doma," je pojasnil.

Poudaril je tudi, da je v Beogradu volilo dobrih 200.000 ljudi manj kot decembra, hkrati pa, da je "Vučić na volišča pripeljal vse svoje volivce, tiste, ki so želeli, in tiste, ki niso želeli, kupljene in izsiljevane".

Če bi opozicija ostala enotna glede odločitve o bojkotu volitev oziroma o udeležbi na njih, bi bil njen položaj po prepričanju Vlajića veliko boljši, tako pa je Vučić po besedah novinarja utrdil moč SNS-a in ohranil položaj "vrhovnega vodje in človeka, ki o vsem odloča".

Ali bi bil izid volitev v poštenih volilnih razmerah drugačen, je po besedah Vlajića težko predvideti. Kot je dejal, bi bilo to odvisno od politične ponudbe strank in načina, kako bi komunicirale z državljani.

V Srbiji prihaja do "fevdalizacije družbe"

"Če Vučićevi naprednjaki ne bi zlorabljali sistema in institucij, če ne bi pritiskali in izsiljevali državljanov, če bi bili mediji enako odprti za vse akterje volilne tekme, bi verjetno SNS dobil manj glasov, opozicija pa več," je še ocenil.

S tem bi se po njegovem mnenju ustvaril občutek, da je menjava oblasti sploh mogoča, tako pa Srbija zdaj postaja vse bolj podobna državi, v kateri po začetni akumulaciji kapitala, ki se je začela v času nekdanjega predsednika Slobodana Miloševića, "prihaja do neke vrste fevdalizacije družbe, tako da državljani počasi postajajo podaniki ozke kaste na oblasti".