Foto: EPA
Foto: EPA

Cilj dogovora je sodelovanje vseh srbskih opozicijskih strank in gibanj za zagotovitev poštenih volitev ter zmaga nad trenutno oblastjo s Srbsko napredno stranko (SNS) na čelu, so v četrtek sporočili njegovi podpisniki.

"Edini izhod iz globoke krize, v kateri je Srbija, je organiziranje predčasnih parlamentarnih volitev in volitev v Beogradu, ker državljani Srbije živijo vse težje, korupcija in kriminal sta povezana z državnim vrhom, zahteve z množičnih protestov Srbija proti nasilju v več kot 30 mestih pa niso izpolnjene," so v četrtek na novinarski konferenci sporočili voditelji opozicijskih poslanskih skupin v skupščini.

Proevropska opozicija je v preteklih mesecih organizirala proteste pod geslom Srbija proti nasilju po dveh strelskih napadih, ki sta na začetku maja pretresla državo. 3. maja je 13-letni učenec na svoji osnovni šoli v Beogradu ubil deset ljudi, devet učencev in varnostnika. Dan pozneje pa je 20-letnik v treh vaseh blizu Mladenovca ubil devet ljudi, večinoma mladih.

Sorodna novica "Če se zdaj ne bo nič spremenilo, bo smer, v katero bo šla srbska družba, zelo strašljiva"

Udeleženci protestov, ki so sprva potekali v Beogradu in se nato razširili po državi, med drugim zahtevajo menjavo članov sveta za regulacijo elektronskih medijev ter zamenjavo notranjega ministra Bratislava Gašića in direktorja varnostnoobveščevalne agencije Bia Aleksandra Vulina. Do zdaj nobena od teh zahtev ni bila izpolnjena.

Poslanec Zeleno-levega kluba Radomir Lazović je v četrtek sporočil, da je po več mesecih množičnih protestov postalo jasno, da vlada nima namena izpolniti zahtev protestnikov. Edina rešitev, da preprečijo "razpadanje družbe", so po njihovi oceni predčasne volitve.

Proevropsko opozicijo sestavljajo levoliberalne stranke in stranke centra, a je, če na volitvah želijo premagati aktualno oblast na čelu s Srbsko napredno stranko (SNS), po njihovem mnenju "neizogiben dogovor vseh opozicijskih strank oziroma Dogovor za zmago". To po besedah Lazovića med drugim pomeni nenapadanje opozicije, koordiniranje akcij opozicije, skupni nadzor volitev in dvigovanje volilne udeležbe.

Del opozicije zahteva volitve do konca leta

Predstavniki dela srbske opozicije so uradu srbskega predsednika Aleksandra Vučića prejšnji teden predložili zahtevo za razpis predčasnih parlamentarnih volitev in volitev v skupščino Beograda do konca leta. Vučić je sporočil, da bo nanjo odgovoril do konca meseca.

Opozicija vztraja, da volitve v beograjsko skupščino in parlamentarne volitve potekajo ločeno od rednih lokalnih in pokrajinskih volitev v Vojvodini.

Do zahteve opozicije prihaja na podlagi izkušenj s preteklih predčasnih in rednih volitev po prihodu SNS-ja na oblast leta 2012, ki so bile organizirane tako, da vladajoče stranke vselej nastopajo z enotno listo na vseh volitvah, pri čemer je vedno izpostavljeno ime donedavnega vodje SNS-ja in sedanjega predsednika države Vučića kot nosilca liste.

Opozicija je v času volitev v preteklem desetletju, ki so bile organizirane na krilih Vučićeve priljubljenosti, med drugim opozarjala na nepravične volilne pogoje, nepopoln in neurejen seznam volivcev ter neenakomerno zastopanost v medijih.